Evo zašto su nagle promene vremena opasne! - iKragujevac


Zdravlje

Već smo navikli da je trenutno u Srbiji ”proleće pre proleća”, ali stravične oscilacija u vremenskim prilikama utiču na naše zdravlje. Još ćemo se načekati do zvaničnog početka proleća. Ovo sad pomalo je nezdravo za sve nas.

Na sajtu accuweather.com prikazana je mapa vremena za ceo februar, a oscilacije su baš primetne. Jutarnje temperature u minusu, a dnevne iznad proseka.

Nagla promena vremena iz hladnog u toplo ili obrnuto, loše utiče i na zdrave, a kamoli na bolesne ljude, koji najviše reaguju na vremenske oscilacije. Najugroženiji su srčani bolesnici, astmatičari i psihički labilne osobe, međutim, temperaturne dnevne oscilacija do 15 i 20 stepeni i zdravim osobama donose glavobolje, razdražljivost, nesanicu, uznemirenost, umor, nedostatak koncentracije…

Među meteorološke prilike koje najviše utiču na pogoršanje bolesti ubrajaju se velika vrućina, i to pogotovo ako se dogodi naglo i u vreme koje za nju nije uobičajeno. Takvo vreme je upravo sada. Zatim, velika hladnoća, nagla promena vazdušnog pritiska.

Na ovakvo vreme reaguje 13 grupa bolesnika – reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici, osobe sa čirom na dvanaestopalačnom crevu i želucu, pacijenti koji pate od psihičkih tegoba, a grupa oboljenja na čije pogoršanje može da utiče vreme, obuhvata više od 50 bolesti. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu