Đango Stikany: “ Sa trinaest godina osetio sam magiju gitare ” - iKragujevac


Zabava

Branko Đango Stikany, bivši član grupe “ Van Gog ”, nedavno je objavio svoj prvi samostalni album. Zanimljivog izgleda, prepoznatljiv po snažnim emocijama koje prenosi na svakom nastupu, najlepše se oseća u svom rodnom Kragujevcu za koji ističe da ima podosta kvalitetnih muzičara. Najčešće svira u “ Triptihu” , a svi se sećaju neobičnog performanasa koji su, Srećko Divić I Stikani , održali u tokom pandemije, u praznom legatu “ Koke Jankovića ” povodom Dana grada 2021. godine.

Upravo si objavio svoj prvi instumentalni album „ Virtual “, ima li reakcija slušalaca?

 -Tako je. Nalazi se na svim većim muzičkim platformama, kao što su: Spotify, ITunes, Apple Music, Deezer, YouTube itd. Pomenuo bih i muzičare koji su gostovali na albumu: Vladimir Simić Vanja, Uroš Marković, Misho Krpo, Dejan Inić i producenta Ivana Ilića – Ćilija. Takođe, jedan interesantan gost, Emad Ejlall iz Irana -Teheren. Što se tiče reakcija, vidim da se solidno sluša u Južnoj Americi.

Kada si bio siguran da će muzika biti tvoj životni put?

-U trinaestoj godini imao sam prvi susret sa magijom akustične i električne gitare. Prvi riff , koji sam naučio da sviram, bio je  Smels Like Teen Spirt od grupe Nirvana i  već tada mi je bilo jasno da muzika biti moj životni poziv. 

Imaš li muzičke uzore?

-Vratio bih se u tinejdžerske dane, da pomenem bendove i izvođače koji su me inspirisali da počnem da sviram. Pomenuo sam  grupu Nirvana, tu su definitivno Guns N’ Rosses, Metallica, Billy Idol, Jean Michelle Jare, Michael Jackson, Ennio Moricone, Mozart , Vangelis, Yngwie Malmsteen I mnogi drugi.

_DSC3716.JPG

Gde si sve do sada nastupao ?

-Nastupao sam u većini evropskih zemalja, posebno bih izdvojio Iceland - Reykjavick zemlja Hobita i Gospodara prstenova. Takodje;  Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati: Dubai, Abu Dhabi, Al Ain .

Kako vidiš muzičku scenu Kragujevca?

-Muzička scena u Kragujevcu je mnogo dobila organizacijom Arsenal Festa

Po veličini, treći festival u Srbiji odmah nakon Exit-a  i Beer Fest-a. Jedini problem je što imamo mnogo neosvešćene publike, tu mislim na ceo region.  Po mainstream medijima se dosta forsira antikulturni sadrzaj, što odvlači veliki deo mlađe populacije. Kritičko razmisljanje se svelo na minimum, a samim tim gubimo veliki broj potencijalne publike.

Imaš veoma zanimljiv stajling, ko je zadužen za to?

-Hvala ti.  Uglavnom se oblačim po osećaju, mislim da je to sinteza svih stilova koje sam akumulirao u podsvesti tokom godina.

Veoma su zapaženi nastupi u Legatu “ Koke Jankovića ”, po čemu pamtiš saradnju sa Srećkom Divićem?

-Saradnja sa Dj. Srećkom Divićem je nastala spontano. Ideja je bila da se napravi nešto  drugačije , po uzoru na nastupe svetskih Dj-va. Povod je bio Đurđevdan 2021.,Dan grada Kragujevca, online nastup u Legatu Nikole Koke Jankovića. Performans je prenosila uzivo Televizija Kragujevac, takodje je išao live stream  na YouTub-u.

Često te ima u kultnom kafeu “ Triptih ”, kako bi ocenio kragujevačku publiku?

-Kragujevačka publika je , kako da kažem, stidjiva. Uglavnom čekaju da ih neko animira i povede. Čim se probije led, sve dolazi na svoje mesto i počinju da se opuštaju. Sa kafeom "Triptih" imam lepu saradnju, moj bend Django & Space Cowboys otvorio je  sezonu živih svirki za 2021 godinu. Od tada redovno nastupamo. Inače Triptih najavljuje bogat kulturni sadrzaj za 2022 godinu.Biće tu velikih imena  domaće, a možda I inostrane muzičke scene, što je svakako veliki plus za Kragujevac. 

Kako planiraš da promovišeš album?

-Promocija albuma je  za sada samo preko društvenih mreža i muzickih platformi. Evo linka koji vodi na većinu platformi i sajtova na kojima se nalazi album. Django Stikany "Virtual":  https://snd.click/88yw  .U planu je i  "Live" promocija.Takođje će fanovi "Viny" izdanja imati priliku uskoro da nabave album. 

Jesi li se oprobao , pored samostalnog rada, i na drugim poljima muzike?

-Jesam naravno, bio sam član grupe Vang Gogh. Takođje sam sarađjivao sa našim zvezdama iz sveta glume i muzike kao što su: Jelena Tomasević, Damjan Deurić -(Divlje Jagode) ,Ivan Bosiljčić  itd. Sarađjivao sam sa inostranim izvodjačima, na primer preko YouTuba me je kontakrirala Mariam Spranger iz Nemačke. Devojka je multiinstrumentalista i sjajan vokal. Odradii smo i jedan Cover Song na njenu inicijativu. U kontaktu sam sa Vitom,  frontmenom poznatog nemačkog benda J.B.O. Nicke Larssonom iz švedskog benda Rebel Road.Takođe tu je jedna izvodjacica iz Meksika kojoj trenutno radim pesmu.

Šta te očekuje u 2022. godini?

-Rad na autorskoj muzici, nastupi sa svojim bendom "Django & Space Cowboys". Uskoro ćemo promovisati i singl  pod nazivom "Electric Fire.  Saradnja sa inostranim izvodjačima je takodje u planu za 2022 godinu.

Autor: Mario Badjuk

 Foto: Privatna arhiva

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu