Maja Marković: “ Moja pesma iz 1997. “ Naša ljubav ” danas je sinonim za muzički kvalitet i evergreen numera! - iKragujevac


Zabava

Prva pevačica grupe „Luna” Maja Marković danas ima 42 godine, a deo ove poznate pop grupe bila je sve do 2005 godine. Maja je imala izuzetne vokalne sposobnosti i bila je jedna od omiljenih zvezda na našim prostorima devedesetih godina. Cela njena porodica je i te kako bila muzikalna, te ni ne čudi od koga je Maja nasledila talenat za muziku. Maja se nakon napuštanja grupe „Luna” odlučila za solo karijeru, ali kako sve nije išlo uzlaznom putanjom, pevačica se povukla sa javne scene i udala za muzičara Sinišu Cvetkovića Ludviga, sa kojim je osnovala jednu produkcijsku kuću. Nekadašnja pevačica grupe „Luna” je veoma aktivna na društvenim mrežama, o čemu svedoče i brojne fotografije sa raznih destinacija. Prethodnih godina Maja je često menjala adrese stanovanja, zbog pevanja po prekookenaskim kruzerima, pa je imala prilike da vidi mnoge krajeve sveta.

IMG_3976_Facetune_31-01-2022-20-58-56.jpg

Svi te poznajemo kao najbolju pevačicu grupe „ Luna“ koja je devedesetih godina bila jedna od najboljih dens grupa?

-Shvatiću ovo kao konstataciju kroz prizmu Vašeg vidjenja,a ne pitanje.

Kako, sa ove vremske distance, gledaš na period devedesetih i ekspanziju densa, turbo-folka ?

-Odrasla sam ,između ostalog, i uz muziku devedesetih i taj  period muzički je preširok i previše bogat da bi se ograničio na dve vrste muzike. Devedesete su iznedrile neke od najboljih soul i r&b izvodjača uz koje sam gradila svoje pevanje i muzički ukus. Najmoćniji vokali svih vremena su tada vladali- Mariah Carey,Whitney Houston,Celine Dion. Takodje , početak devedesetih su obeležile i neke nezaboravne pop rock numere svih vremena.Pop dance i Turbo folk su samo neka od domaćih interpretacija onoga što se dešavalo muzički oko nas,sa primesama domaćeg melosa i odraza kulture ili odsustva iste. Kao i uvek ,vreme je pokazatelj šta je iz tog perioda preživelo zub vremena,a šta ne. Lično sam ponosna na činjenicu da je moja pesma iz 1997. “Naša ljubav” danas sinonim za muzički kvalitet i evergreen numera! 

Kada si odlučila da napustiš grupu, zbog čega?

-Čovek odlazi I napušta okruženje onog momenta kada postane svestan da tu ne pripada .

Jesi li nekada, svojim moćnim glasom, pevala umesto drugog izvođača? 

-Samopoštovanje na prvom mestu,a zatim i respekt prema publici su neke od ključnih osobina koje posedujem,a koje mi nikada ne bi dozvolile obmanu bilo koje vrste. 

Kasnije si se  udala za muzičara Sinišu Cvetkovića Ludviga, a zbog pevanja na 
kruzerima obišla  si mnoge krajeve sveta, kako  se dobija  posao na kruzeru, a pri  tome radiš ono što voliš?

-Svaki posao se,u normalnim i zdravim okolnostima dobija tako što si nadaren za isti,vredan si i spreman da daš 100 posto od sebe u svakom  trenutku,u datom trenutku si bolji od svoje konkurencije,a nekome si baš ti potreban. Još ako voliš svoj posao,tj ako to što radiš nije obaveza već ljubav,kao što je meni muzika,onda si blagosloven srećom za ceo život!

Koliko zemalja i kontinenata si obišla?

-Lakše mi je da kažem gde nisam bila. Samo Daleki Istok i Afrika su još uvek nedotaknuta prostranstva,no i za to će doći vreme,sigurna sam!

Koji repertoar si uglavnom izvodila?

-To su uvek, u najširem smislu, zlatni standardi svetske pop muzike od početka prošlog veka ,pa sve do danas. 

Jesi li pratila muzičku scenu Srbije tih godina?

-Naravno ,a kao I na svetskoj sceni danas, ima tu dosta toga dobrog ,ali I lošeg,dosta toga što mi se baš dopada,ali I onoga što nije vredno pažnje.

Danas se muzika više gleda, nego sluša, tvoje mišljenje o tome?

-Ne mislim da je tako. Kao što se u filmskoj, pored slike koriste zvučni efekti i muzika kako bi se dočarala atmosfera,tako i muzika koristi pomoć fotografije .  S obzirom na to da postoji i vizuelni doživljaj onoga što se muzički i tekstualno govori kroz pesme , sasvim je normalno,da se sa napretkom tehnologije i taj momenat poboljšava i da doprinosi celokupnom umetničkom utisku . Prednost i snaga muzike je u tome što ona i bez pomoći vizuelnog,ima svoj život.Kada zatvorite oči i slušate pesmu , vi stvarate svoj film. I još nešto,kada odete u neki klub,kafanu,kafić,restoran,na neko slavlje,da li gledate muziku ili je samo slušate? Svakako da postoje pokušaji “zloupotrebe” ili nadomeštaja nedostatka dobre pesme nekim vizuelnim igricama,ali se takvi slučajevi završavaju neuspešno I neslavno na duge staze .

Kako  je krenula tvoja solo karijera, jesi li imala uspone I padove?

-Moja solo karijera je počela još davne 1995.godine na kultnom Beogradskom proleću ,kada sam osvojila nagradu Najboljeg debitanta,zatim je , posle usledeo drugi deo  2007.na Beoviziji sa pesmom Nije nam se dalo i evo,sada 2022. počinje 3.faza koja je za mene do sada najveći i najsladji izazov,ali i najzreliji deo karijere u svakom smislu. Sada ,sa jedne strane ,imam ogromno iskustvo i znanje  u sebi,a sa druge energije ,ideja i elana više nego kada sam počinjala kao šesnaestogodišnja devojčica. Da ,bilo momenata meteorskog kretanja ,kao i  bestežinskih stanja ,ali to je život,a život se dešava,treperi gore-dole,napred-nazad .Život nije ravna linija

Jesi li upoznata sa ovogodišnjem predstavnicom  Pesme Evrovizije koja propagira  da umetnik mora da bude zdrav, ima li istine u tome?

-Istina je da se u ovom svetu , punom bolesti svih vrsta, mora ostati zdrav ,naročito kao umetnik u surovo pragmatičnom svetu kapitalizma, u kome se danas na žalost,sve pa i porodični i prijateljski odnosi gledaju kroz prizmu interesa .Jedino zdravi možemo preživeti i vremena i ljude koji su bespovratno oboleli ,jer nisu odoleli .

Planiraš li da se vratiš na muzičku scenu Srbije novim projektom?

-Moj povratak nije plan,to je fakt.A , puno novih projekata imam u planu!

Ima li šanse da odradite koncert sa Čedom, pošto je muzika devedesetih ponovo u modi?

-Svašta nešto je u modi, ali to ne znači da treba biti moderan po svaku cenu.Treba posedovati izgradjen stil,a to je stvar karaktera.

Šta je ono što te može izbaciti iz kontrole?

-Apsolutna kontrola je nonsens. Balans u svakom segmentu života je ključ.Svi svakodnevno ispadamo iz njega bezbroj puta iz ovih ili onih razloga.Ali, nije bitno koliko ,kako I zbog čega ispadneš ,bitno je da se u isti taj balans vratiš. 

U čemu si grešila u životu?

-Odgovor je sličan prethodnom,dakle grešimo stalno i to je ok,jer su greške sastavni deo procesa života i na putu do uspeha u bilo čemu. Važno je iste greške ne ponavljati, a to je znak da smo uvideli pouke,naučili lekcije.Tako rastemo i idemo napred.Tako pobedjujemo sebe i postajemo bolji ljudi.

Koliko ti je korona poremetila planove?

-Korona je poremetila sve na planeti,donela nesreću, strah, neizvesnost, neslobodu, smrt, tako da su neispunjeni planovi u poredjenju sa tim nebitna stavka. Svi koji smo iz ove bitke,ako je uopšte tretiramo kao završenu, izašli kao mentalno,duhovno i fizički neoskrnavljeni, moramo se smatrati pobednicima,tj da nam jedini bitan plan nije poremećen,onaj da smo živi.

Ima li među mlađim izvođačima neko koga bi izdvojila?

-Svako vreme ,ma kakvo ono bilo,ima svoje bisere.U lošim vremenima mora se tražiti malo duže ,jer je blago skriveno u mulju ,ali je nesumnjivo tu. I bili biste iznenadjeni koliko ga ,u stvari,ima. Zato je teško i nezahvalno izdvojiti bilo koga.Bilo bi  nepravedno prema drugima.A njihova utakmica je tek počela i vreme će,kao i uvek,za nekih 15,20 godina pokazati ko je ostavio trag i čiji biserni sjaj je ostao nepatvoren.

 Koju pesmu najčešće pevušiš?

-Trenutno,moju novu,koju jedva čekam da čujete kada za to dodje momenat ! Inače, kod mene je muzika non stop uključena, na radiju u kolima, na tv-u, na YouTube-u i pevušim sve što čujem! 

Koji životni lom smatraš presudnim za svoju karijeru, a koji kada je reč o ličnom 
životu?

-U životu se mnogo puta nalazimo na prekretnicama,raskršćima,jer život nije prava linija. Svaka od tih promena dolazi ne da razori,već da izgradi novo I bolje . I biće takvih momenata još ko zna koliko I nema manje ili više važnih.Tako ja posmatram sve,samo sa pozitivne tačke gledišta.Jedino tako se može napred.Sve ostalo ne oid ničemu dobrom.

Šta će nam lepo pripremiti Maja Marković u nastavku godine?

-Budite strpljivi i čekajte . A kada dodje momenat, znaćete! Ono što mogu u ovom momentu je da obećam da ću dati maksimum svih svojoj potencijala. Hvala svima koji ste me imali na umu i u srcu sve ove godine koje nisam bila tu, jer ste me vi i dozvali nazad. Hvala i što ste zajedno sa mnom na mom putu povratka na domaću muzičku scenu! 

Autor: Mario Badjuk

Foto: Siniša Cvetković Ludvig

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu