Obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu - iKragujevac


Vesti

Nacionalni Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu, obeležen je danas u Kragujevcu polaganjem venaca kraj spomenika Streljanim đacima i profesorima u Šumaricama. Vence su položili prof.dr Anđelka Stojković, zamenik predsednika Skupštine grada i Marijana Stanković, direktorka Spomen parka „Kragujevački oktobar“.

Zamenik predsednika Skupštine grada, prof.dr Anđelka Stojković izrazila je najdublji pijetet prema stradalim nevinim žrtvama i naglasila da one nikada ne smeju da budu zaboravljene. Stradanja nevinih žrtava treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, te istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti.

Marijana Stanković, direktorka Spomen parka „Kragujevački oktobar“ istakla je da se svake godine polaganjem venaca i obilaskom humke streljanih đaka i profesora u Šumaricama podsećamo koliko žrtvu je dao ovaj grad i koliko su nevino stradali ljudi ostali u sećanju nas kao njihovih potomaka. I to je naša obaveza i ubuduće – kazala je Stanković.

Dan sećanja obeležava se kao spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH, a posvećen je svim Srbima, Jevrejima i Romima stradalim u masovnim i nečovečnim ubistvima tokom Drugog svetskog rata. Tog dana je 600 od ukupno 1.073 još uvek živih logoraša napalo logorsku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo samo njih 91. Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša, 11 je preživelo.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu