REM sproveo javnu raspravu o nacrtima 15 pravilnika - iKragujevac


Vesti

U skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, Regulatorno telo za elektronske medije sprovelo je javnu raspravu o nacrtima 15 pravilnika koji su, između ostalog, usko povezani sa emitovanjem programa za decu, oglašavanjima tokom izborne kampanje, kao i programskim sadržajima za osobe oštećenog vida i sluha.

Možda najveću pažnju prisutnih privukao je nacrt Pravilnika o načinu izvršavanja obaveza medija tokom izborne kampanje.

Ovim pravilnikom su utvrđene novine koje se odnose na zabranu emitovanja političkog programa 10 minuta pre i 10 minuta posle informativnog programa.

Novina u nacrtu Pravilnika o zaštiti maloletnika predviđa da se kategorizacija programa koji je namenjen maloletnim osobama promeni i da se granica za praćenje određenih sadržaja smanji sa 16 na 15 godina.

Takođe, predviđa se i povećanje zaštite identiteta deteta, kao i jasne informacije kako program može naškoditi gledaocima mlađim od navedenog uzrasta.

U skladu sa finansijskim mogućnostima, elektronski mediji treba da svoj program prilagode osobama oštećenog vida i sluha.

To se može uraditi na više načina. Novina u nacrtu ovog Pravilnika je i jednogodišnji izveštaj elektronskih medija o programu koji je prilagođen ovim kategorijama stanovništva, koji se mora dostaviti REM-u.

Javna rasprava održana je u formi okruglog stola, gde su predstavnici medija i stručnjaci iz ove oblasti bili u prilici da diskutuju i razmatraju nacrte ukupno 15 pravilnika.

Nakon javnih rasprava, REM će analizirati sve sugestije, predloge i primedbe učesnika i sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi koji će biti objavljen 7. maja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu