Novi ugovori za energetsku efikasnost u Kragujevcu, pomoć 20 miliona dinara - iKragujevac


Vesti

Još 130 građana Kragujevca dobilo je danas ugovore u okviru programa podrške energetskoj sanaciji kuća i stanova koji zajednički realizuju grad Kragujevac i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ugovore je uručio zamenik gradonačelnika Dejan Ružić, koji je tom prilikom podsetio da je krajem prošle godine građanima uručeno 199 ugovora.

Kragujevac je u 2023. godini za mere energetske sanacije u domaćinstvima obezbedio 20 miliona dinara, a resorno ministarstvo 30 miliona.

Ukupna vrednost druge grupe ugovora koji su uručeni građanima u ovoj tranši je 51.180.000 dinara, od čega je vrednost subvencija 21.600.000 dinara, dok je učešće građana 29.500.000 dinara.

Prema Ružićevim navodima najveće interesovanje vladalo za zamenu stolarije – za šta je uručeno 120 ugovora.

Po interesovanju građana za povećanje energetske efikasnosti stanova, na drugom mestu bila je nabavka kotlova na gas i crevne mreže, dok je za ostale subvencionisane mere – nabavku kotlova na pelet, toplotnih pumpi, solarnih panela i izolacije interesovanje bilo nešto slabije.

U saradnji sa resornim ministarstvom grad Kragujevac je prethodnih godina radio i na energetskoj sanaciji javnih objekata, a pre svega škola kako bi deca imala adekvatne uslove za školovanje, rekao je Ružić i podsetio da su sanirane osnovne škole Stanislav Sremčević, Prota Stevan Popović u Čumiću, Radoje Domanović, Mirko Jovanović i Dragiša Luković Španac.

Ukupna vrednost investicija za energetsku efikasnost od 2017. godine u javne objekte do danas je 293 miliona dinara od čega je grad Kragujevac obezbedio 178,7 miliona dinara, a ostatak Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu