Kragujevac otvorio novu stranicu u medicinskoj istoriji: Ugradnja srčane mini pumpe - iKragujevac


Vesti

U istorijskom koraku za medicinsku zajednicu južno od Beograda, tim lekara Kragujevačke Klinike za kardiologiju postao je prvi koji je uspešno ugradio srčanu mini pumpu impelu, pružajući vitalnu podršku najtežim pacijentima. Ova vrsta mehaničke podrške, uz primenu najsavremenije tehnologije, omogućava bezbednije intervencije kod pacijenata u životno ugroženim stanjima, koji se leče u Univerzitetskom Kliničkom Centru Kragujevac iz svih delova centralne Srbije.

Mini srčana pumpa impela predstavlja revolucionarni alat koji sprečava zastoj srca, omogućavajući kontinuiranu cirkulaciju krvi u organizmu umesto leve komore. Doktor Vladimir Zdravković, rukovodilac Klinike za kardiologiju UKC Kragujevac, ističe: "Jedan broj pacijenata, oko desetak posto, dolazi u vrlo teškom stanju, bilo zbog srčanog udara ili neke druge kritične bolesti kao što je miokarditis. Bez ovog medicinskog dostignuća, ti pacijenti ne bi mogli preživeti."

Ova nova tehnika pruža šansu za obavljanje operacija kod pacijenata čiji je život u opasnosti. Postupak se izvodi uvlačenjem uređaja kroz arteriju u preponi, sve do leve komore srca. Interventni kardiolog, doktor Ivan Lalić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, objašnjava: "Koristimo sve metode kako bismo postigli optimalne rezultate u interventnom lečenju, uključujući postavljanje stentova i proširenje krvnih sudova. Pacijenti prolaze kroz ovu proceduru bez neželjenih događaja, aktivno sarađujući sa lekarima."

Implantacija impele u Kragujevcu ostvarena je u saradnji sa kolegama sa Instituta Dedinje, koji već godinama primenjuju ovu kompleksnu tehnologiju. Doktor Lalić ističe: "Institut Dedinje godišnje izvodi između 15 i 20 ovakvih procedura, bilo hirurških bilo interventnih, sa formiranim stručnim timovima."

Ovaj uspeh predstavlja novi standard u lečenju srčanih bolesti, jer postavljanje srčane mini pumpe postaje standardna procedura i u Kragujevcu. Broj dana koje će uređaj ostati u pacijentu zavisi od stanja srca. Doktor Zdravković dodaje: "Sa prethodno postojećim bolestima krvnih sudova srca, sada možemo rešiti u operacionoj sali, postaviti pumpu i izvaditi je na kraju procedure. Za pacijente u šoknom stanju, koji su životno ugroženi, pumpa nam omogućava da premostimo najteži period i da im omogućimo dalji život."

Kontinuirano uvođenje novih, savremenih procedura u protokole lečenja srčane slabosti naglašava posvećenost medicinske zajednice ka poboljšanju zdravlja i produženju života svojih pacijenata.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu