Rešavanje radnog spora mirnim putem rasteretilo je pravosudni sistem - iKragujevac


Vesti

U Srbiji se godišnje rešava između 1000 i 1200 radnih sporova.

Sudski postupci u oblasti radnih odnosa traju u proseku od pet do sedam godina.

Tu je i 36 kolektivnih sporova koji obuhvataju 160 hiljada radnika.

Zaposleni i poslodavci imaju mogućnost da problem iz oblasti radnog prava reše kroz dijalog, posredstvom arbitara i miritelja, uz učešće Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i kancelarija ombudsmana u Srbiji, naglašeno je na konferenciji „Radnopravni aspekti ljudskih prava-teorija i primena“.

Otkaz ugovora o radu, neisplaćeni putni troškovi, prekovremeni rad, jubilarne nagrade najčešće su teme u oblasti radnih sporova.

Zahvaljujući Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova i kancelarijama ombudsmana u Srbiji, stranke u sporu imaju mogućnost da problem reše mirnim putem, potpuno besplatno, brže i jednostavnije.

Rešavanje radnog spora mirnim putem rasteretilo je pravosudni sistem.

Prema podacima Osnovnog suda u Kragujevcu, u prošloj godini u ovoj oblasti podneto je 870 tužbi, dok je u 2022. taj broj iznosio 1240.

Konferencija je na jednom mestu okupila lokalne zaštitnike građana, miritelje i arbitre Agencije, radi sticanja novih znanja i razmena dobre prakse, ali i dijaloga o unapređenju zaštite ljudskih prava i radnih prava koja iz njih proističu.

Konferencija je prvi stručni skup koji je organizovan u okviru Sporazuma o saradnji Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i kancelarije Pokrajinskog ombudsmana, kancelarije Lokalnog ombudsmana Grada Kragujevca i kancelarije Lokalnog ombudsmana Grada Niša.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu