Rezultati analiza namirnica u Kragujevcu: Bezbednost i kvalitet na prvom mestu - iKragujevac


Vesti

Institut za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa nadležnim organima izvršio je analizu mlečnih proizvoda, jaja i sezonskog povrća na pijacama Centar i Aerodrom, kao deo godišnjeg plana kontrole ispravnosti namirnica. Rezultati analiza za mart 2024. godine pokazali su visok standard bezbednosti i kvaliteta namirnica.

Stručnim ispitivanjem mikrobioloških i hemijskih parametara, utvrđeno je da su uzorci mladog luka, spanaća, rotkvica i zelene salate bezbedni za upotrebu, a u njima nije uočeno prisustvo pesticida ili teških metala.

Analiza namirnica životinjskog porekla, poput jaja i kajmaka, pokazala je da su svi uzorci mikrobiološki ispravni i bezbedni za ishranu. Međutim, od četiri uzorka sira, jedan uzorak nije prošao mikrobiološku kontrolu, te je prodavcu ove namirnice privremeno zabranjena prodaja na pijacama dok ne dokaže ispravnost svojih proizvoda.

Uzimanjem briseva sa radnih površina na pijaci Centar, takođe je sprovedena kontrola higijenskih mera. Rezultati pokazuju da se higijenski principi u objektu primenjuju na adekvatan način, što dodatno osigurava bezbednost kupaca.

Ovi rezultati su od velike važnosti za građane Kragujevca, jer garantuju da namirnice koje kupuju na lokalnim pijacama ispunjavaju najviše standarde bezbednosti i kvaliteta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu