Kragujevac se veselo provodio na festivalu Bele Poklade! - iKragujevac


Vesti

Šesti po redu tradicionalni festival Bele poklade održan je na Trgu vojvode Radomira Putnika u Kragujevcu, obeleživši radosno doček proleća uz muziku, igru i pesmu.

Festival je počeo srpskom tradicijom: zdravicom, narodnim pesmama i plesom pod maskama koje su predstavili članovi Srpskog ansambla "Smilje". Zatim su publiku zabavljali mladi talenti Muzičke škole "Dr Miloje Milojević", Dramskog studija "Lepenica", Pozorišta mladih, KUD "Gruža" i "Artium".

Pored zabavnog programa, na brojnim štandovima građani su mogli da uživaju u kulinarskim specijalitetima. Posebno su se isticali poznati ruski specijaliteti i tradicionalne palačinke. Takođe, organizovana je i prodajna izložba radova udruženja iz Kragujevca.

Treba napomenuti da se poslednja nedelja pred Uskrsni post naziva Bela nedelja zbog belog mrsa koji se tradicionalno jede tokom tog perioda. Bele poklade, koje se slave poslednjeg dana Bele nedelje, predstavljaju dan maškara i povorki.

Tradicija nalaže da se mladi i deca toga dana maskiraju, oblače u kožuhe i stave maske od raznih materijala kao što su tikve, vuna i perje. Ova vesela povorka obilazi domaćinstva, a domaćini ih časte mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima.

Zanimljivo je da se u Rusiji ovaj praznik naziva Maslenica. Na festivalu smo sreli i Viktoriju Lihač, koja je pre jedanaest godina iz Harkova prešla u Kragujevac. Viktorija je bila odjevena u kostimu Petruške, tradicionalne ruske figure koja se šali i zabavlja goste. Ona je istakla važnost veselja, poseta rodbini i prijateljima, kao i uživanja u palačinkama tokom ovog praznika.

Manifestacija je organizovana od strane Udruženja građana "Ekspres" i Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije "Mir", uz podršku Grada Kragujevca, Nacionalnog saveta ruske manjine i Turističke organizacije Kragujevca. Ovo je događaj koji je već postao tradicionalan i uvršten je u godišnji kalendar manifestacija grada.

Organizatori su se pobrinuli da zabave bude za sve uzraste. Pored društvenih i sportskih igara, dečijeg i odraslog programa pesama i plesa, održana je i nagradna lutrija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu