Dan državnosti u Kragujevcu obeležava se Svečanom akademijom - iKragujevac


Vesti
Srbija obeležava Dan državnosti – u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav. Ovaj dan kao državni praznik slavi se od 2002. godine.


Temelji srpske državnosti postavljeni su prvo u Orašcu a sve je zaokruženo u Kragujevcu donošenjem prvog srpskog Sretenjskog ustava, rekao je Ivica Momčilović, predsednik Skupštine grada za Televiziju K1, čestitajući Dan državnosti i ustavnosti svim građanima. Izuzetno ponosni na istoriju i pretke grada Kragujevca, on je dodao da se tokom obeležavanja praznika uvek podsetimo na prestone dane grada u kome su nastale prve obrazovne, zdravstvene i kulturne institucije i najavio Svečanu akademiju na kojoj svake godine najviši zvaničnici Republike Srbije građanima svojim besedama upućuju poruke sa mesta gde je stvarana moderna srpska država - Kragujevca i zgrade Stare skupštine.

Na Svečanoj akademiji koja počinje u 13.00 sati i koju direktno prenosi Radio televizija Srbije na prvom programu, Sretenjski govor održaće predsednik Privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić, a Sretenjsku besedu predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu