Virus gripa nije još potvrđen u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti
Virus gripa još uvek nije potvrđen kod pacijenata sa područja grada Kragujevca.


Ipak, na osnovu kliničkih slika može da se predpostavi da je u pojedinim slučajevima reč o gripu ili oboljenjima sličnim njemu.

U Institutu za javno zdravlje naglašavaju da je imunizacija veoma bitna naročito kod osetljive populacije i podsećaju da je vakcinacija protiv sezonskog gripa počela u oktobru.

Kraj godine je period kada vladaju uobičajeni respiratorni virusi, prisutna je i korona, ali svi oni daju lakšu kliničku sliku.

Sada se nalazimo u konglomeratu ne samo korone nego i grupe sistematskih respiratornih virusa, koji su se vratili. Prema rečima strčnjaka, grip se očekuje od januara.

Problematične grupe pacijenata su osetljivije i kod njih određeni virusi, mogu da izazovu tešku sliku. Radi se o starijoj populaciji, ali i hroničnim bolesnicima. Do sada je zdravstvenim ustanovama u Kragujevcu distribuirano 9500 doza vakcina.

Veliki kašalj je prisutan, ali ne u epidemijskim razmerama, tvrde u Institutu za javno zdravlje. Radi se o pojedinačnim slučajevima kod dece koja se nalaze u vrtićima i jaslicama i koja iz određenih razloga nisu vakcinisana.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu