ANKETA KOJA JE PROBUDILA ŠUMADIJU: Da li je rešenje razoružati legalne vlasnike oružja? - iKragujevac


Vesti

Portal "iKragujevac" sproveo je anketu na svom instagram nalogu od preko 20.000 pratilaca, sa pitanjem da li je rešenje razoružati legalne vlasnike oružja. Anketa je privukla neverovatnu pažnju velikog broja građana i prikupila skoro 2.000 glasova. Rezultati su više nego jasni. 

 

Ova tema je postala aktuelna nakon nedavnih tragičnih događaja koji su se desili u našoj zemlji, koji su uzrokovali različite reakcije u društvu i otvorili pitanje bezbednosti oružja u rukama građana. Iako postoje ljudi koji smatraju da bi se broj nasilnih incidenata smanjio ukoliko bi se legalni vlasnici oružja razoružali, rezultati ove ankete pokazuju da velika većina građana Šumadije ne deli ovaj stav.

Razgovarali smo sa direktorom firme VUKOVI 034 Željkom Tatovićem na temu aktuelnog razoružavanja:

Šta vi mislite o svemu ovome što se sada dešava?

Kao ljubitelj oružja i vlasnik prodavnice koja se bavi trgovinom oružja, municije i prateće opreme želim da izjavim da nikakvu vrstu nasilja ne podržavam. U nedavnim događajima je korišćeno ilegalno oružje (po Zakonu o oružju i municiji kao i po Krivičnom Zakonu) koje je glavni uzrok za krivične prekršaje izvršene sa oružjem, a iznosi oko 92%, dok je 7% službenim oružjem i do 1% sa legalnim oružjem. I samim tim na osnovu navedene zvanične statistike se treba pozabaviti sa oružjem koje se nalazi u ilegalnim tokovima, a ne sa oružjem koje je u legalnim tokovima.
Zabranom registrovanja oružja koja je stupila na snagu od ponedeljka 08.05.2023 u pitanje je dovedena egzistencija jedne cele privredne grane koja se tiče oružja upošljava direktno i indirektno preko 3.000 osoba, što je oko 170 firmi, čiji je celokupan godišnji promet preko 25.000.000 evra, u šta nije uključen prihod od Lovačkog Saveza Srbije koji ima preko 85.000 aktivnih članova, kao i drugi prihodi koji su vezani za oružje koji idu direktno u korist budžeta republike Srbije. Gašenjem lovstva i broja lovaca u Srbiji može dovesti do katastrofalnih šteta od i za samu divljač, lovci su ti koji su edukovani i koji na pravi način sprovode mere i kontrole populacija divljači i time pomažu I drugim privrednim granama da normalno funkcionišu.

Nadam se da će se zbog toga date mere preispitati i da će se usmeriti u pravom smeru, a to je na suzbijanje broja ilegalnog oružje. A da su legalni vlasnici oružja, kao i privredna grana koja se bavi prodajem legalnog oružja deo rešenja, a ne problema naše države.

Važno je razmotriti i situaciju u kojoj bi na mestu incidenta bio legalni vlasnik oružja. Iako bi u takvoj situaciji moglo doći do sprečavanja ili ublažavanja napada, važno je naglasiti da pravilno obučeni i iskusni legalni vlasnici oružja, koji su upoznati sa pravilima upotrebe oružja i imaju odgovarajuću dozvolu, mogu biti od velike koristi u sprečavanju nasilnih incidenata. Ukoliko bi se takvi građani našli na mestu napada, mogli bi da reaguju brzo i efikasno, što bi možda moglo da spreči dalje nasilje.

Zbog toga bi bilo korisno da se ovo pitanje dodatno razmotri i da se pronađu načini kako bi se pravilno obučeni i iskusni legalni vlasnici oružja mogli uključiti u proces sprečavanja nasilja, u saradnji sa nadležnim institucijama i službama.
U Srbiji, nelegalni posed oružja predstavlja ozbiljan problem koji može dovesti do ozbiljnih krivičnih dela, uključujući i ubistvo. U skladu sa zakonom, posedovanje oružja bez dozvole predstavlja krivično delo i može biti kažnjivo zatvorskom kaznom. Postojanje ilegalnog oružja takođe može doprineti povećanju kriminaliteta i ugrožavanju bezbednosti građana. Policija i druge nadležne službe u Srbiji ulažu velike napore u otkrivanju nelegalnog posedovanja oružja i borbi protiv ovog krivičnog dela, a najveći broj krivičnih dela, a u kojima se koristi oružje, upravo je izvršeno NELEGALNIM ORUŽJEM.

Anketa koju je sproveo "iKragujevac" na svojim društvenim mrežama, na kojima portal ima preko 70.000 pratilaca na facebook mreži i preko 20.000 pratilaca na instagramu, pokazuje da je interesovanje građana za ovu temu izuzetno veliko. S obzirom na veliki broj glasova koji su pristigli, može se zaključiti da je rezultat ankete merodavan za celu Šumadiju.

Rezultat same ankete pokazuje da je preko 76% ispitanika izrazilo stav da ne bi trebalo razoružati legalne vlasnike oružja. Gde je čak 1471 glas jasno rekao NE.

rezultatiankete

anketa

Kao što je već pomenuto, ova tema je veoma važna za društvo i sigurnost građana, stoga bi trebalo voditi otvoreni dijalog i razmatrati sve aspekte ove problematike. Potrebno je pronaći način kako da se smanji broj nasilnih incidenata u zemlji, ali istovremeno i poštovati prava legalnih vlasnika oružja.

U svakom slučaju, rezultati ankete koju je sproveo portal "Ikragujevac" ukazuju na važnost i značaj ovog pitanja za građane Šumadije, te bi se naša zajednica trebala aktivno uključiti u raspravu i potražiti rešenje koje će biti u najboljem interesu za sve.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu