Miljković: Nova snajperska puška otporna na sve vremenske uslove - iKragujevac


Vesti
Više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova učestvovalo je u prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023", koji se, povodom Dana Vojske Srbije održao 22. aprila na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

"Sa tradicijom proizvodnje naoružanja i vojne opreme za vojske i Kneževine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, te SFRJ, kao i današnje Republike Srbije dugom 170 godina - "Zastava oružje" je srpsko nacionalno bogatstvo. "Zastava" proizvodi sve od pištolja do topova. To što se borimo na tržištu, što je naš brend visoko pozicioniran na svetu, a naši proizvodi izuzetno traženi i u inostranstvu pokazuje da ovim poslom ne mogu svi da se bave. Svaka zemlja ovog sveta želela bi da može da ima sopstvenu proizvodnju naoružanja, međutim, to je mnogima teško, jer je za uspeh presudan spoj znanja, veština i tradicije", ističe Ranđelović direktor ove kompanije na prikazu sposobnosti i tehnike Vojske Srbije i srpske vojne industrije "Granit 23".

Konstruktorski timovi kompanije unapredili su mnoga sredstva, a posebno su, kažu, ponosni na novu snajpersku pušku kao i automatski top M12 kalibra 30mm.

Snajperska puška unapređena do savršenstva
Kod nove snajperske puške M07M 338LM su, kako kaže vodeći konstruktor projekta Marko Miljković, povećani izdržljivost, preciznost, efektivni domet, kao i ergonomija, dok je masa ostala ista, a dobijeno je dosta na kvalitetu izrade.

"Napravili smo novu snajpersku pušku, pri čemu je promenjen kompletan dizajn prethodnog modela, a otporna je praktično na sve vremenske uslove: raspon temperatura u kojima besprekorno funkcioniše je od - 30 do 50 stepeni Celzijusa, a neće joj naštetiti ni ako pokisne", ukazuje Miljković.

Glavni konstruktor ove puške navodi da je za poboljšane karakteristike zaslužna nova aluminijumska šasija.

"Nova snajperska puška je modernizovana u odnosu na stariji model i ima dužu cev - 690 milimetara, a njena ukupna težina sa optikom i praznim okvirom je osam kilograma. Okvir ima kapacitet pet metaka. Kundak joj se preklapa na levu stranu, tako da ručica zatvarača ostaje slobodna. Aluminijumska šasija je dobra zato što ne dolazi do deformacije prilikom promene temperature, ili su one neznatne", ističe Miljković, precizirajući da se na primerku pred nama nalazi optički nišan tipa "kales 318".

Dvadeset izloženih novih snajperskih pušaka prošlo je sve provere i uskoro će se naći u rukama pripadnika Vojske Srbije.

"Puška je prošla opitovanje Tehničkog opitnog centra, koji ima jako rigorozne uslove, a njena garantovana preciznost je jedan MOA (minut ugla), pored toga - poseduje i novu gasnu kočnicu koja ublažava trzaj, a kundak je podesiv po dužini, visini i po pravcu, tako da je za strelca prijatno da je koristi. Ovih dvadeset izloženih su puške koje su spremne za upotrebu i koje će koristiti Vojska Srbije", kaže ponosno glavni konstruktor nove snajperske puške.

Najsloženiji sistem oružja koji "Zastava" proizvodi je, ipak, top M12 kalibra 30mm, koji, kako kaže glavni konstruktor na ovom projektu Marko Miljković, malo ko na svetu može da proizvede zbog njegove kompleksnosti.

"Naša fabrika je izuzetno značajna, ne samo za vojnu industriju Srbije i Vojsku Srbije, već i za državu, zbog svega što proizvodi i ugleda koji ima u svetu, gde je naša industrija izuzetno cenjena. Ovo je potpuno nov top, sve delove topa pravimo mi, tako da smo potpuno nezavisni i od uvoza. Jedino čelik uvozimo, sve ostale sirovine su iz Srbije", navodi glavni konstruktor moćnog topa i objašnjava njegov princip rada:

"Rad automata se bazira na principu pozajmice barutnih gasova i trzanja celog topa: pozajmica barutnih gasova služi za automatiku topa, dok trzanje topa služi za njegovo 'hranjenje'- tj. donošenje municije".

"Automatski top M12 kalibra 30mm po dinamici i kinematici predstavlja najsloženiji sistem koji 'Zastava oružje' proizvodi, a koji malo ko na svetu može da proizvede u tom kalibru zbog kompleksnosti sistema, jer zahteva ozbiljne tehnološke mogućnosti. Ugradnja ovog topa moguća je na različitim borbenim vozilima, a služi za protivoklopna dejstva velike probojne moći. Top je prošao interno ispitivanje 'Zastava oružja', a sledi završno ispitivanje za upotrebu u našoj vojsci i prodaju ", navodi Miljković.

Još jedna veoma zanimljiva "igračka" koju smo videli izloženu je i modernizovani mitraljez M84M, čiji je konstruktor Danko Cvetić za RT Balkan objasnio koliko je mitraljez poboljšan.

"Mitraljez poseduje polimerni kundak koji se preklapa, podesivu obrazinu, kao i municijsku kutiju koja je sada od platna, što je smanjilo masu, a kapacitet je ostao isti. Pikatini šina na poklopcu mitraljeza omogućava kačenje optoelektronskih uređaja što mitraljez čini mnogo operativnijim nego što je bio onaj u prethodnoj generaciji", ističe Cvetić.

Sve ovo, ističe naš domaćin na prikazu "Granit 23" general i jedan od osnivača i prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije Milorad Stupar, izuzetno je značajno i za našu Vojsku, posebno rod pešadije, ali i za našu državu.

"Vidite ove složene modernizovane sisteme koje koristi pešadija, to je značajno iz više razloga, ali najviše jer pešadija brani državu kao prva i poslednja linija odbrane, kada je to neophodno. U mirnodopskim uslovima, ovako razvijeni sistemi su dobar izvor prihoda, jer svi žele da kupe takvo naoružanje", istakao je naš domaćin.

 

Izvor: rt.rs (Jelena Marković)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu