Kragujevac od 01. juna dobija aerodrom - iKragujevac


Vesti
U industrijsko-tehnološkom parku "MIND" izgrađeno je 60 hiljada kvadratnih metara najsavremenijeg proizvodnog i kancelarijskog prostora za 15 kompanija iz Srbije i sveta.


Među njima su i najveći proizvođači šinskih vozila, poput Simensa i Autolifta. U tim kompanijama radi oko dve i po hiljade, uglavnom mlađih ljudi.

Govoreći o daljem razvoju, u kome aktivno učestvuju Vlada Srbije i Grad Kragujevac, vlasnik "MIND Grupe" Bratislav Milanović, najavio je da već ove godine počinje izgradnja još 20 hiljada kvadrata proizvodnog prostora, 15 hiljada kvadrata logističkog centra, kontejnerskog terminala i poslovnog aerodroma.

"Pre pet godina smo postavili kamen temeljac. Naša vizija je od početka bila da napravimo jedan poslovni park, jednu atmosferu koja će nam dozvoliti da pokažemo koliko znamo i umemo, kao i da razvijemo celu priču, a to nije samo proizvodnja i industrija, već je i obrazovni centar. Mi u svakom trenutku ovde imamo bar 50 ljudi na praksi, na različitim zadacima", rekao je Milanović.

U strategiju lokacije uvrstili su ciljeve iz domena smanjenja karbonskog otiska i primene obnovljivih izvora energije. Samim tim u budućnosti očekuju dosta projekata koji će u sebi kao glavnu komponentu imati održivost, kao što je na primer projekat održivog grada u MIND Parku.

"AM Manufacturing" deo je MIND Group i bavi se inženjeringom, razvojem i proizvodnjom aluminijumskih i čeličnih komponenata za šasije tramvaja, regionalnih i brzih vozova.

Sa proizvodima iz sopstvene proizvodnje, na lokaciji MIND parka posluju pet godina sa više od 500 zaposlenih u objektima izgrađenim po najvišim standardima Industrije 4.0 i uz posedovanje "EcoVadis" certifikata.

"Naši pogoni su najsavremeniji za proizvodnju aluminijumskih šasija za brze vozove, kojih nema ni u Evropi. Proizvodimo dugačke komponente do 27 metara za brze vozove, kao i cele podove, stranice, pa čak i cele šasije", rekao je Vladimir Mijailović, direktor prodaje.

U okviru MIND Parka, od prošle godine radi i kompanija "Avnet", treći najveći distributer u svetu elektronskih komponenata, sa prometom od oko 25 milijardi dolara.

Kako je za naš portal naveo Aleksandar Matanović, direktor "Avneta" u Srbiji, oni u našoj zemlji imaju 600 zaposlenih, što je oko 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u Evropi.

"Pre dve godine smo poželeli da se proširimo van Beograda, birali smo pažljivo gradove u Centralnoj Srbiji, bili smo u Nišu i Kragujevcu. Nakon prijatnog sastanka sa gradskim vlastima u Kragujevcu, odlučili smo se za ovaj grad jer smo prepoznali spremnost i sposobnost da nam pomognu", rekao je Matanović za B92.net.

"IMW Institut" pruža usluge ispitivanja zavarenih spojeva, metalnih materijala, vode, boje i lakova, različitih industrijskih proizvoda i sirovina, kao i ispitivanja savremenih materijala u četiri akreditovane laboratorije sa preko 150 metoda ispitivanja.

Ovaj institut ima cilj da poveća korišćenje visokokvalitetnih materijala u različitim industrijama putem istraživanja, testiranja i sertifikacije materijala.

Institut procenjuje fizička, mehanička i hemijska svojstva materijala, poput metala, polimera, kompozita i keramike, a takođe razvija i uspostavija standarde i smernice za njihovu primenu u različitim oblastima.

"Naša svrha postojanja je da pomognemo drugim kompanijama da poboljšaju kvalitet svojih proizvoda i unaprede svoje poslovanje uz stručne nalaze i analize rezultata. Bez nas, kompanije bi mogle da se suoče sa neizvesnostima i rizicima vezanim za upotrebu neproverenih materijala i proizvoda", naveli su u ovom preduzeću.

Niče i aerodrom

"MIND Aviation", deo MIND Groupa, najmlađa je firma u Parku.

Industrijska zona u MIND Parku će zaokružiti celokupan proces lakšeg poslovanja u Šumadiji sa poletno-sletnom stazom dužine 1.400 metara asfaltne piste koja će se prostirati dužinom MIND Parka.

U toku je završna faza izgradnje travnate piste dužine od 900 metara i nalazi u okviru osnovne staze asfaltne piste. Namenjena je za sportsko i amatersko letenje kao i za avio-tretiranje poljoprivrednih površina i naravno za biznis avijaciju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu