Proteklo 24 godine od bombardovanja SRJ: Stradalo 42 Kragujevčana - iKragujevac


Vesti
Na današnji dan, pre 24 godine, počelo je NATO bombardovanje na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, nakon što je Skupština Srbije potvrdila da ne prihvata odluku o stranim trupama na svojoj teritoriji i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu i Metohiji.

Bombardovanje je trajalo 78 dana.

24, marta 1999. godine u 19:45 započeti su vazdušni udari krstarećim raketama i avijacijom na više lokacija u Srbiji i Crnoj Gori.

Vazdušna dejstva trajala su 11 nedelja i za to vreme poginulo je 2 i po hiljade ljudi, uništeno 25 hiljada stambenih objekata, pričinjena materijalna šteta procenjena na 100 milijardi dolara.

Razoren je veliki deo infrastrukture, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

U Kragujevcu, tokom bombardovanja nije bilo nijedne civilne žrtve, ali je 42 Kragujevčana stradalo koji su u tom periodu bili na vojnim položajima.
Kragujevačka fabrika „Zastava“ potpuno je uništena tokom NATO agresije.

Pored dve kasarne koje su bile na meti agresora, jedna bomba je pala i na poštu u naselju Aerodrom, srećom nije povredila nijednog građanina, ali je objekat dugo vremena bio van funkcije.

Iako su prošle 24 godine, Kragujevčanima nisu izbledala sećanja na dane bombardovanja.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica agresije nije našao na meti.

NATO je izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i onih punjenih obogaćenim uranijumom.
Poseledice po zdravlje stanovništva i ekološke praktično su nemerljive.

Posle teških pregovora i pritisaka, bombardovanje je, nakon 78 dana, okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma, u Kumanovu, 9. juna 1999. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu