Državni data centar u Kragujevcu prerasta u Inovacioni distrikt - iKragujevac


Vesti
Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije počinje sa realizacijom treće faze Državnog data centra u Kragujevcu, koja predviđa njegovo proširenje i prerastanje u Inovacioni distrikt.

Zahvaljujući ovom konceptu, koji je predstavljen Gradskoj upravi, akademskoj zajednici, privredi i nevladinom sektoru, Kragujevac će se pozicionirati kao važan tehnološko-inovativni centar u ovom delu Evrope.

Izgradnja Inovacionog distrikta predstavlja jedan od važnih projekata Vlade Srbije.

Zamišljen je kao kreativno-inovativni digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajima, u kome će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a od postojeća dva objekta Državnog data centra razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.

U Inovacionom distriktu biće mesta i za one koji se bave veštačkom inteligencijom i bioinformatikom, a zahvaljujući ovom konceptu Kragujevac će postati ogledni centar za razvoj koncepta pametnog grada.

Deo Inovacionog distrikta biće i budući Naučno-tehnološki park koji će se graditi u Kragujevcu.

Inovacioni distrikt zauzimaće površinu od oko 56.000 hektara, a nakon projektovanja, koje je planirano za ovu godinu, biće poznata ukupna vrednost investicije.

NJegovom izgradnjom Kragujevac će postati centar digitalizacije i inovaciono-kreativnih tehnologija u ovom delu Evrope.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu