Održana tribina u Kragujevcu protiv raka grlića materice: HPV vakcinu primilo više od 16.000 dece uzrasta devet do 19 godina - iKragujevac


Vesti
Od juna prošle godine u Srbiji je omogućena besplatna vakcinacija dečaka i devojčica uzrasta od devet do 19 godina najsavremenijom devetovalentnom HPV vakcinom protiv oboljenja koja izazivaju humani papiloma virusi. Do sada je vakcinu primilo oko 16 000 od tog broja 13000 devojčica i 3000 dečaka, rečeno je konferenciji za medije u okviru kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE, koju su u saradnji sa republičkim i gradskim zdravstvenim ustanovama organizovali Dom zdravlja Kragujevac i Udruženje „Roditelj“.

Ova vakcinacija značajna je u sprečavanju širenja HPV infekcija i pojave karcinoma grlića materica po kome je naša zemlja na žalost još uvek u vrhu evropskih zemalja i po stopi obolevanja i stopi smrtnosti, rekla je prof. dr Sanja Radojević – Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije ukoliko 90 posto planete do 2030. godine primi HPV vakcinu ova će bolest potpuno nestati. Mi hvatamo poslednji korak da uđemo u ovaj voz. Ukoliko obuhvat vakcinacije bude što širi onda ćemo značajno smanjiti obim oboljevanja i smrtnosti od karcinoma grlića materice u našoj zemlji, a nadamo se da ako dostignemo 90 posto vakcinisanih osoba i mi ćemo u potpunosti iskoreniti ovu bolest. SZO je ovu vakcinu koja je u opticaju od 2006. godine svrstala u red najbezbednijih vakcina i u svetu je do sada dato 500 miliona doza na koje nije bio nijedan neželjni efekat. Naš cilj je da povećamo broj vakcinisanih dečaka jer su muškarci prenosioci HPV infekcije a žene su te koje obolevaju, rekla je dr Radojević-Škodrić i apelovala na roditelje da budu odgovorni prema zdravlju svoje dece i da ih vakcinišu, ne samo HPV vakcinom već i vakcinama po redovnom kalendaru.

Sprovođenje imunizacije na teritoriji Srbije koordinira Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut i do sada je HPV vakcinu primilo 16282 dečaka i devojčica od devet do 19 godina, pri čemu je oko 1500 uzrasta od devet do 14 godina primilo i drugu dozu vakcinu, a oko 1900 sve tri doze vakcine, kazao je dr Marko Veljković, epidemiolog Instituta. Karcinom grlića materice izazvan humanim papiloma virusima je realno značajan javno zdravstveni problem. U našoj zemlji je tokom 2020. godine obolelo 1087, a 453 žene su na žalost izgubile život od ove maligne bolesti. Cilj kampanje koju organizujemo je da podignemo svest roditelja ali i dece o značaju imunizacije protiv oboljenja izazvanim humanim papiloma virusima i omogućimo da svako dete u ovom uzrastu ostvari svoje pravo i bude zaštićeno od HPV infekcija, kazao je dr Veljković.

Zahvaljujući Farmaceutskoj komori Srbije od sutra će u pet apoteka na teritoriji Kragujevca zainteresovani građani moći da razgovaraju s ovlašćenim farmaceutima i dobiju sve neophodne informacije vezane za HPV vakcinu, najavila je dr Gordana Damljanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Kada se preklope imunizacija, edukacija o odgovornom ponašanju u cilju sprečavanja polno prenosivih bolesti, rana dijagnostika i prevencija onda dostižemo visok nivo zdravstvene zaštite i prosvećenosti u okviru zdravstvenog sistema. To su uradile visoko razvijene zemlje, a to sada možemo i mi zahvaljujući odgovornoj državi i nadležnih zdravstvenih i obrazovnih institucija. Finansijska sredstva su velika ali svaki dinar uložen u prevenciju zdravstvenog stanja stanovništva stostruko se vraća kroz očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja čitave nacije, poručila je Damnjanović.

U kragujevačkim osnovnim i srednjim školama u toku je organizovanje predavanja na temu prevencije HPV infekcije i imunizacije kao jednom od najefikasnijih načina za preveniranje, kazala je dr Mirjana Ilić, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Kragujevac. Ona je dodala da su sve vakcine date u Službi za zdravstvenu zaštitu školske dece bile bez ikakvih nus pojava i sumnji na reakciju a da roditelji preko kol centra i drugih telefona u službama mogu da se informišu i zakažu termin za primenu HPV vakcine.

Inače, pored kampanje koje organizuju u gradovima Srbije, Udruženje „Roditelj“ pokrenulo je i sajt www.hpvinfo.rs preko koga roditelji mogu da se informišu oko svega što ih interesuje vezano za HPV vakcinu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu