Radnici Fijata na dva sata blokirali magistralni put Kragujevac – Kraljevo - iKragujevac


Vesti
Zaposleni u Fijatu blokirali su juče u 15h magistralni put Kragujevac – Kraljevo nezadovoljni ishodom pregovora sa Vladom Srbije i kompanijom Stelantis. Saobraćaj je bio u blokadi dva sata, a radnici poručuju da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u sredu blokirati Beograd.


Ističu, da ne odustaju od svojih zahteva i očekuju da im se predstavnici Vlade obrate danas do 12 časova. Radnici su istakli i novi zahtev da se otpremnina po godini staža poveće na 1 200 evra, a kada im bude isplaćena deo novca (1 posto) uplatiće na račun organizacije Budi human, za lečenje bolesne dece i svog kolege koji je oboleo od tumora.

Saša Đorđević, predsednik sindikata Fijat je za Danas istakao da pomaka u pregovorima ima.

– Konačno su neke kategorije ugroženih radnika definisane kako treba. Reč je o majkama čija deca imaju manje od 5 godina. Mi smo tražili da se to odnosi na celu godinu, da ne bude da je nečije dete napunilo 5 godina pre mesec dana i da zbog toga ona bude isključena. Konkretno svaka majka čije je dete rođeno u periodu između januara i decembra 2017. godine ostaće na poslu u Stelantisu.

Radnici u utorak neće organizovati blokadu puteva, već će sačekati odgovore iz Vlade. Međutim, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u sredu kreću u Beograd. Sindikalne baze u Beogradu nisu želele da im obezebede prevoz, pa će se radnici sami organizovati i za Beograd krenuti svojim automobilima. Poručuju policiji da ukoliko ih zaustavi pre nego što stignu u glavni grad, blokiraće deo autoputa na kome se budu našli.

Da podsetimo, Vlada i Stelantis su u zajedničkom saopštenju istakli da se ova kompanija obavezuje da će garantovati radna mesta zaposlenima koji odu na privremeni rad u inostranstvo. Takođe, radnicima će tokom rada u Slovačkoj biti omogućeno da se tri puta godišnje vrate u Srbiju, kao i da se periodično sastaju sa porodicom.

Bonusi za odlazak u inostranstvo biće isplaćeni u dve rate, veći deo pre odlaska, a manji po završetku angažmana.

Radnici Fijata, ipak, insistiraju da se otpremnina sa trenutnih 200 evra po godini staža poveća na 1.000, kao i da im država obezbedi novi posao u Srbiji ili minimalne zarade dok ne pronađu nova radna mesta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu