Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posetio gazdinstva u okolini Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima obišli su danas poljoprivredna domaćinstva u okolini Kragujevca.

Gazdinstvo Bojana Živkovića u selu Botunje bavi se stočarstvom, bez subvencija države. U štalama je 45 grla – krava, bikova i teladi, a dnevno proizvode između 300 i 350 litara mleka. Sin Lazar, poslastičar po obrazovanju, planira da nastavi porodičnu tradiciju ukoliko ostvari pravo na podsticaj države, jer u ovom poslu vidi budućnost.

Vinarija „Art Wine“ Saše Novakovića, nastala je pre deset godina, na porodičnom imanju u Grošnici. Do sada su dva puta koristili subvencije. Izgradnju degustacione sale država je refundirala sa 50 posto, a sada su dobili subvenciju u visini od 60 odsto za višegodišnji zasad vinove loze.

Iako je Kragujevac industrijski centar Srbije, poljoprivreda je i dalje jedna od najznačajnijih grana privrede, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Fuzionisali smo Centar za strna žita sa Centrom za ruralni razvoj, jer želimo da napravimo kompletnu bazu poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji našeg grada. Želimo da stručni timovi te dve ustanove budu na usluzi poljoprivrednim proizvođačima, da prate sve javne pozive koje država raspisuje kako bi maksimalno, svako u svojoj oblasti, iskoristio subvencije koje su tog trenutka na raspolaganju. Istovremeno, naša je ideja da timovi stručnih ljudi pomažu poljoprivrednicima i registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima u pripremi nepohodne dokumentacije. Imamo, da tako kažem, jake stočare, voćare i cvećare. Još uvek se profilišemo, ali je evidentno da nedostaje stručna pomoć. Nadam se da ćemo i na tom planu postići konkretne rezulatate. Ministar Nedimović je zbog velikog ineteresovanja poljoprivrednika da dobiju informaciju iz prve ruke obećao da i narednog vikenda organizuje radnu posetu Kragujevcu.

Cilj posete domaćinstvima u okolini Kragujevca je da što bolje iskoriste potencijale koje naš sistem subvencija daje, kazao je ministar Branislav Nedimović. S druge strane želim nešto i da naučim od poljoprivrednih proizvođača kako bismo to primenili kroz izmenu naših propisa. Jer, propisi treba da prate život, a ne da ih donosimo na Terazijama, poručio je Nedimović.

Budžet za subvencije iznosi 37 milijardi, a nakon rebalansa biće 42 milijarde. Naša nova priča je strategija razvoja vinarstva i sektora rakije, a sve u kontekstu razvoja ruralnog turizma. Cilj naše države je 800 000 hektara novih zasada vinove loze godišnje.

Budžet za poljoprivredu grada Kragujevca je na istom nivou kao i prethodne godine i iznosi 25 miliona dinara, istakao je Damjan Srejić član Gradskog veća za ravnomerni i održivi razvoj sela i grada. S obzirom na to da prošle godine nije potrošen, jer poljoprivrednici uglavnom apliciraju ka državi, nije bilo razloga za njegovo uvećanje. Stočni fond se nažalost smanjuje, posebno u nižim delovima Kragujevca zbog intenzivnog razvoja grada i mogućnosti dobijanja zaposlenja.U višim delovima grada imamo trend ukrupnjavanja gazdinstava. Nestaju mala, ali se formiraju velika od 20 grla stoke i više.

Tokom dana, ministar Nedimović posetio je rasadnik cveća porodičnog gazdinstva Zlatka Maksimovića u Čumiću i voćnjak Mirka Perića u Masloševu, a u Domu kulture u Čumiću razgovarao je sa poljoprivrednicima iz okoline Čumića i Stragara.2-nd.jpg

1-cvv.jpg

4-nd.jpg

4-cvv.jpg

3-nd.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu