Otkriveno spomen obeležje pilotu Oto Sepu u selu Dulene - iKragujevac


Vesti

- Podizanjem spomenika pilotu, heroju Aprilskog rata, Oto Sepu ispravljamo višedecenijsku nepravdu učinjenu svim borcima koji su prvi pošli u borbu protiv fašizma i nacizma, zla koje nas je zadesilo u 20. veku. SUBNOR Srbije, Šumadije i Kragujevca i Republika Srbija čuva sećanje na borce svih ratova i to je poruka za budućnost, kaže general major Vojske Srbije Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a Srbije.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Šumadije ima još stradalih pilota i boraca koji će na predlog SUBNOR-a i grada Kragujevca na svečanosti upriličenoj povodom obeležavanja 80. godišnjice od ustanka u Srbiji, biti posthumno odlikovani.

- Čovek koji je dao zakletvu svojoj otadžini nije razmišljao ni jednog trenutka da li će krenuti i položiti život za nju, učinio je to dobrovoljno, dostojanstveno braneći slobodu i čast srpskog naroda i zemlje. Sa osećanjem duboke zahvalnosti odajem priznanje Oto Sepu. Vreme je pokazalo da njegova žrtva nije bila uzaludna. Ovo mesto je veliko po srcu i po časti koje neguju meštani Dulena i zahvaljujući tome on je sahranjen, a njegov grob sačuvan. Heroji koji su junački izgubili živote braneći državu kojoj su se zakleli zaslužuju dostojno spomen obeležje i svako drugo poštovanje, rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Spomen obeležje na inicijativu Dejana Milenkovića predsednika Saveta MZ, podignuto je zahvaljujući meštanima sela Dulene a spomen obeležje u obliku krila aviona kojim je leteo pilot lovac delo je beogradskog arhitekte Nebojše Glišića. Na spomeniku je lik Oto Sepa a sa druge strane postavljene su slike i drugih pilota, junaka koji su 1941.godine poleteli u odbranu ondašnje Kraljevine Jugoslavije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu