PRIZNANJE KRAGUJEVAČKOM LEKARU STRADALOM OD KORONE! Ovo su kandidati za Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće Kragujevca je na sednici utvrdilo predlog odluke o dodeli Godišnje nagrade grada Кragujevca – Đurđevdanske nagrade za 2020. godinu i uputilo Skupštini grada na razmatranje i odlučivanje.

U oblasti medicine predlog je da se Đurđevdanska nagrada dodeli dr Bori Evtovu, posthumno, za doprinos koji je dao medicini, posebno u borbi protiv zarazne bolesti COVID 19.

Ovaj specijalista pulmologije Kliničkog centra Kragujevac 15. februara posthumno je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge i dela ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništva Republike Srbije. Na svečanosti u Palati Srbije medalju je njegovoj supruzi Dragani Evtov uručio predsednik Aleksandar Vučić.

Priznati kragujevački pulmolog preminuo je 15.decembra prošle godine u svojoj 64. godini, posle jednomesečne borbe sa koronavirusom. Dr Evtov bitku sa virusom izgubio je na Klinici za pulmologiju kragujevačkog kliničkog centra u kojoj je kao lekar proveo čitav radni vek.

Lečio najteže oblike infekcije koronavirusom

Od početka pandemije, ovaj poznati pulmolog radio je sa ostalim kolegama u kovid bolnici, u kojoj je kao specijalista za plućne bolesti lečio i najteže oblike infekcije koronavirusom.

Iako mu je ostalo još nekoliko meseci do penzije, on nijednog trenutka nije pomišljao na odlazak, već je rame uz rame radio sa mlađim kolegama, i lečio najteže bolesnike.

Doktor Bora Evtov, radio je na Klinici za pulmologiju kao specijalista pneumoftiziolog od 1989.godine, a poslednjih godina bio je šef Kabineta za bronhoskopiju. Svojim angažovanjem i stručnim znanjem bio je jedan od pionira i začetnika moderne bronhologije i bronhoskopije u Kragujevcu. On je u martu ove godine trebalo da ode u penziju. Iza sebe ostavio suprugu i troje dece.

Umetnost, obrazovanje, sport, humanost

U oblasti umetnosti za Đurđevdansku nagradu predloženo je Udruženje građana „Opera Nova Кragujevac“ za premijerno izvođenje operske predstave Кristofa Vilibalda Gluka „Orfej i Euridika“. Prof. dr Maja Anđelković predložena je za nagradu u oblasti nauke za objavljena dva trojezična monografska dela - prevod sa srpskoslovenskog dela Svetog Save „Žitije Svetog Simeona“ i propratne tekstove.

Ilija Vitošević, Petar Mihajlović i Mitar Arsović predloženi su za Đurđevdansku nagaradu u oblasti obrazovanja, za rezultate koje su ovi učenici postigli na takmičenju iz geografije - 06. Evropskoj geografskoj olimpijadi (Egeo).

U oblasti sporta za Đurđevdansku nagradu predložen je Goran Ilić za uspehe na bodibilding takmičenjima - osvojenim prvim mestima na Balkanskom kupu i „Dajmond kupu“, kao i trećem mestu na Svetskom prvenstvu.

U oblasti humanitarnog karaktera predloženi su Dom zdravlja Кragujevac I zaposleni u Domu zdravlja Кragujevac za otvaranje prve COVID 19 ambulante u Srbiji i Igor Janković za ispoljenu hrabrost i požrtvovanost prilikom spašavanja učesnika saobraćajne nesreće.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu