Medicinski deo Kriznog štaba predložio policijski čas i zabranu kontakata - iKragujevac


Vesti

Jedina opcija koju medicinski deo Kriznog štaba predlaže jeste apsolutni lokdaun, odnosno policijski čas i zabrana kontakata, jer je, po njima, to najcelishodniji način da se u sedam do 10 dana smanji broj zaraženih, rekao je posle sednice Kriznog štaba pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je rekao Gojković, medicinski deo zatvaranje vidi kao jedino moguće rešenje problema, s obzirom na epidemiološku situaciju.

„Oni se jasno i decidno se izjašnjavaju da bi u ovom trenutku to bilo najcelishodnije, što se tiče medicinskog dela. Oni ne mogu i ne žele da ulaze u problem kakve će posledice izazvati lokdaun, pre svega za ekonomski deo, koji ta posledica nosi, tako da je ostalo da u sledećem vremenskom intervalu se sastanemo ponovo, imamo konsultacije i donesemo odluku koja će biti adekvatna“, rekao je Gojković, a prenosi N1.

Niko u javnosti, kako je rekao, ne treba da oročava tu odluku i ona će biti doneta narednih dana.

Istakao je i da se na sednici razgovaralo i o mogućem pooštravanju kazni za one koji krše mere.

„Moramo voditi računa o javnom zdravlju, interesu naših građana, i zdravlja, ali se moramo voditi i mišlju kako ćemo kao država nakon godinu dana u svemu ovome da podnesemo ne samo ekonomski, nego i u ostalim aspektima, sociološki, psihološki, mentalno eventualno novi ‘lokdaun’“, rekao je Gojković.

Oni smatraju, kako je naveo, a prenosi RTS, da smanjenje rada za sat, dva ili tri u objektima gde je veliki promet, ne donosi ništa u pogledu borbe protiv širenja koronavirusa, jer će i tada pojedini organizovati kućne žurke, što, dodaje, neće biti moguće kontrolisati osim uvođenjem policijskog časa.

„Ako bude veliki broj zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude“

Najveći problem je, kako je ukazao, da se uspešno sprovede vakcinacija u uslovima povećang broja obolelih.

„Ako budemo imali veliki broj zaraženih, nećemo moći da vakcinišemo ljude“, upozorio je Gojković.

Najavio je, prenosi RTS, da će sutra, na inicijativu premijerke Brnabić, tim iz Ministarstva zdravlja ići u Vranje kako bi video zašto postoji problem sa velikim povećanjem broja novozaraženih u tom gradu.

Upitan koliko se bolnica vratilo u kovid sistem, Gojković je naveo da je svaki dan sve veći broj bolesnika pacijenta, a time se i povećava udeo u bolničkim kapacitetima.

Što se Beograda tiče, preneo je da kapaciteti bolnice u Batajnici nisu potpuno popunjeni, a da je isto i sa kovid bolnicom u Kruševcu.

Upitan da li razgovaralo o ski-centrima, Gojković je istakao da će i oni biti u sklopu svih ovih mera.

„Sigurno će i oni biti uključeni u sve ovo što je na nivou cele države, odnosno u to što ćemo imati neki vid mera u sledećem vremenskom periodu“, napomenuo je Gojković.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu