Kragujevac: Vlada Švajcarske finansira projekat "Pravo na rodnu ravnopravnost" - iKragujevac


Vesti

Vlada Švajcarske prepoznala je grad Кragujevac kao pogodnu lokalnu zajednicu kojoj je usmerila novac za finasiranje projekta „Pravo na rodnu ravnopravnost“.

Cilj ovog programa je osnaživanje lokalne zajednice u kojoj se poštuju različitosti polova, ali i jača svest o značaju ravnopravnosti, prenosi Radio televizija Kragujevac.

Osim toga, projektom je obuhvaćena edukacija mladih u očuvanja zdravlja nacije, ali i suzbijanju porodičnog nasilja, planiranju porodice i osnaživanju žena u lokalnoj zajednici.

Proces sazrevanja koelktivne svesti o ravnopravnosti polova je dug, smatraju u Vladi Švajcarske, a edukacija mladih planirana je u osnovnim i srednjim školama i Crvenom krstu.

Tokom realizacije projekta, Dom zdravlja Кragujevac, kao ustanova primarne zdravstvene zaštite, organizovaće ukoliko uslovi dozvole zbog pandemije koronavirusa dodatne edukacije koje se odnose na očuvanje zdravlja ljudi.

Centar za razvoj usluga socijalne zaštite Кneginja Ljubica takođe učestvuje u ovom projektu sa posebnim osvrtom na nasilje u porodici. U lokalnoj samoupravi formiran je multi-sektorski tim koji će učestvovati u realizaciji projekta.

Poštovanje rodne ravnopravnosti, osnaživanje i planiranje porodice, očuvanje zdravlja ljudi i suzbijanje nasilja u porodici predstavljaju važne segmente svakog društva, sa ciljem da se unapredi kvalitet života građana.

Istovremeno, predstavlja i važnu nacionalnu strategiju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu