Zaseda Krizni štab za borbu protiv korone, Brnabić: Nije realno da se relaksiraju mere - iKragujevac


Vesti

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa sastali su se danas u 14 sati u Palati Srbija, a sednici, kako je juče i najavio, prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji bi nakon toga trebalo da se obrati javnosti.

Na njoj članovi najpre analiziraju epidemiološku situaciju. Na osnovu toga, razmatraju i da li će postojeće mere do daljeg ostati na snazi, ili će se popustiti.

Brnabić: Nije realno da danas odlučimo o popuštanju mera
Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas da nije realno da se danas na sednici Kriznog štaba donese odluka o popuštanju mera za sprečavanje širenja korona virusa, ali i navodi da će ta tema svakako biti otvorena.

- Mislim da nije realno da to bude danas, ali danas ćemo otvoriti tu temu. Razgovaraćemo koji su to parametri potrebni da bi dodatno reklaksirali mere, uključujući i rad ugostiteljskih i drugih objekata do 22 sata - rekla je Brnabić na TV Prva. 

Navela je da je uvek zagovornik toga da pokušamo da nađemo "fin balans".

- Danas nije realno da se donese ta odluka, i dalje su brojevi (novozrazenih korona virusom) takvi...Nismo još otvorili tu temu, ali mislim da je vreme da je otvorimo - rekla je premijerka.

Kako je juče izjavio imunolog i član štaba Srđa Janković epidemiolozi i on kao imunolog neće zagovarati popuštanje mera, jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa, i dalje su visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile a i dalje postoji značaj broj preminulih na snevnom nivou.

- Imamo mere koje su na snazi, bitno je da ih poštujemo, ako bude promena, javnost će biti obaveštena - poručio je Janković.

Kaže da je svestan da su neke mere teške za privredu, ali da su ljudski životi najvažniji, a ne sme se zanemariti ni ekonomski efekat oboljevanja i umiranja.

- Nama je cilj kao lekarima da brinemo o zdravlju, što ne znači da ne postoji drugi legitimni način razmišljanja - rekao je Janković.

Na poslednjoj sednici, podsetimo, koja je održana prošlog ponedeljka, odlučeno je da sve mere koje važe od pre Nove godine ostanu na snazi, a da đaci mogu da se vrate u škole sutra, 18. januara, kako je i planirano.

To znači da i dalje ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 20 časova, a prodavnice do 21 sat.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je korona virus potvrđen kod 1.578 osoba od testiranih 9.040. Preminuo je 21 pacijent.

Trenutno je u zdravstvenim ustanovama i privremenim bolnicama hospitalizovano 5.214 pacijenata, od kojih 182 diše pomoću respiratora.

U Srbiji je ukupno registrovano ukupno 374.111 potvrđenih slučajeva kovid 19, od ukupno testiranih 2.485.591 osoba.

Korona virus odneo je 3.771 život u našoj zemlji. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu