Nema dočeka srpske Nove godine: "Svakog dana nekoliko desetina izgubi bitku, videćemo efekte mera" - iKragujevac


Vesti

Ministarka Darija Kisić Tepavčević kazala je danas posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa da neće biti organizovanog dočeka srpske Nove godine.

Ona je potvrdila da sve postojeće mere ostaju na snazi.

- Nema organizovanog dočeka srpske Nove godine. Kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija utvrđeno je da nema prepreke da počne školska godina 18. januara. S obzirom na to da imamo pad učestalosti obolevanja, planira se da ove nedelje Institut za ortopediju "Banjica" opet počne da radi u ne-kovid režimu - rekla je ona i dodala da se danas očekuje oko 19.000 Fajzer vakcina.

Nije mogla da precizira dokle će postojeće mere ostati na snazi. Objasnila je da se članovi štaba sastaju jednom nedeljno i analiziraju epidemiološku situaciju.

Podsetila je da je u toku vakcinacija protiv korona virusa.

- Sada su prioritet zdravstveni radnici i zaposleni i smešteni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, nakon toga dolaze ostali prioriteti. Znate i da je od danas moguće prijavljivanje za vakcinaciju, i svi će blagovremeno dobiti informaciju kada je termin tačno za njih - kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, postoji detaljan plan za vakcinaciju, ali u zavisnosti od raspoloživih količina vakcine u narednom vremenskom periodu svi oni koji su se prijavili za vakcinu znaće gde i kada treba da se jave.

- Funkcionisaće tako da nema i velikih redova, i čekanja i da se sprovede u najkraćem vremenskom roku - rekla je prof. dr Kisić Tepavčević.

Brojke i dalje visoke
Što se epidemiološke situacije tiče, rekla je se registruje pad učestalosti obolevanja, ali da su to i dalje visoki brojevi.

- Kada se procenjuje trend, uvek se upoređuje sa prethodnim periodom. Ako poredimo sa visokim brojkama koje smo imali u prethodnim nedeljama, regustrujemo pad, ali su to još uvek izuzetno veliki brojevi. Svakoga dana po nekoliko desetina ljudi izgubi bitku sa ovom bolešću. Da, registruje se pad, ali virus je i dalje i te kako prisutan, ne smemo da se opustimo, pogotovo sada jer ćemo u narednom vremenskom periodu videti da li je bilo ikakvog efekta mera, kada su bila okupljanja uoči praznika.

- Vidimo da su u nekim drugim zemljama, koji su imali praznike pre nas, imali porast obolevanja. Mi se nadamo da se to kod nas neće desiti. Imamo vakcinu, vakcinacija je počela, ali ne smemo da se opsutimo - upozorila je prof. dr Ksiić Tepavčević.

Upitana da prokomentariše preminule mlade lekare, kazale je da svaka smrt predstavlja gubitak, i navela da se rade analize za sva radna mesta, i napomneula da su zdravstveni radnici najizloženiji riziku. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu