Privremena bolnica „Šumadija sajam” spremna za prijem pacijenata - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, obišao je danas privremenu kovid bolnicu u hali Šumadija sajma u Kragujevcu, koja je zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanja broja novozaraženih ponovo u funkciji.

Mislim da je struka preduzela sve mere koje su bile potrebne da se obezbedi pravilan tretman svih zaraženih lica i mi danas kao sistem funkcionišemo zahvaljujući struci, rekao je Nikola Dašić, gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca. U ovoj situaciji kada u celoj državi, ali i kod nas raste broj zaraženih, moramo da širimo kapacitete, tako da smo obezbedili ovu halu za suspektna lica. Zaista smo spremno dočekali ovu situaciju ali moram još jednom da apelujem na građane da svojom brigom daju primer svima oko sebe, kako bismo poštedeli zdravstvene radnike, kazao je Dašić.

Predstavnici zdravstvenih ustanova su gradonačelnika i članove Štaba za vanredne situacije detaljno informisali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kragujevcu i na koji način će funkcionisati privremena bolnica na Šumadija sajmu.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je da je privremena bolnica „Šumadija sajam“ opremljena sa 148 mesta za pacijente koji izlaze iz Kliničkog centra, ali koji nisu za kućnu negu. Očekuje se da ovde budu pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

U ovom trenutku imamo duplo više zaraženih odnosno hospitalizovanih pacijenata u odnosu na period od pre sedam dana i to predstavlja ogromno opterećenje sistema. Klinički centar Kragujevac trenutno je na 50 odsto popunjenosti kapaciteta što se tiče intenzivne nege i hospitalnih pacijenata. U Kragujevcu je integrisan sistem koji podrazumeva ne samo zdravstvene već i ustanove socijalne zaštite. Zavod za Male Pčelice i Gerontološki centar smo pripremili kao kovid bolnice, a ovaj sistem ćemo proširiti na obrazovne ustanove, kao što su Studentski centar Kragujevac i Dom učenika Artem. Želimo da sve potencijalne zaražene odmah izolujemo od ostalih, izjavio je Predrag Sazdanović.

U poslednja 24 sata u Kragujevcu je registrovano 50 novih slučajeva korona virusa. Institut za javno zdravlje obradio je 303 uzorka, od kojih je 75 novoinficiranih pacijenata. U kućnoj izolaciji u Kragujevcu trenutno se nalaze 922 osobe, dok je u KC Kragujevac hospitalizovano 50 obolelih, od kojih je 10 na respiratoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu