„Moja prva plata“ – podrška privredi i zapošljavanju mladih - iKragujevac


Vesti

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” koju sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje ima za cilj podsticanje zapošljavanja mladih i pružanje podrške privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Prijava za poslodavce traje do 25. septembra, dok nezaposleni do 30 godina, sa radnim iskustvom do 9 meseci ili bez njega, mogu da konkurišu od 1. do 15. oktobra.

Za nezaposlene sa srednjom školom predviđena je naknada od 20 hiljada dinara, dok će oni sa fakultetskom diplomom dobijati 24 hiljade dinara. Za 108 otvorenih radnih pozicija u Kragujevcu do sada se prijavilo 80 poslodavaca

Uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije, Vlada Republike Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje pokrenule su program „Moja prva plata“.

Cilj je podstaći zapošljavanje mladih nezaposlenih osoba do 30 godina starosti, bez radnog iskustva i doprineti rešavanju problema nedostatka kadrova u privatnom i javnom sektoru.

Za manje od 9 meseci kandidati će steći radno iskustvo i biće osposobljeni za samostalni rad bez mentora. Prijava za poslodavce traje do 25. septembra, a nezapoleni će moći da konkurišu od 1. do 15. oktobra.

Pravo učešća na konkursu imaju nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe. Oni koji nisu na evidenciji, a žele da konkurišu, mogu da se prijave na evidenciju nezaposlenih pre popunjavanja konkursne dokumentacije.

Nezaposlena osoba može da se prijavi kod više poslodavaca i time stekne mogućnost da kasnije po pozivu, bira radno mesto. Selekcija kandidata počinje 16. oktobra, dok će se ugovori potpisivati od 7. novembra do 8. decembra.

Za nezaposlene sa srednjom školom predviđena je naknada od 20 hiljada dinara, dok će oni sa fakultetskom diplomom dobijati 24 hiljade dinara.

Definisana su i ograničenja za poslodavce, pa tako preduzeće koje ima do 5 zaposlenih može da primi samo jednog kandidata iz programa „Moja prva plata“, u firmama u kojim radi između 5 i 14 ljudi, moguće je angažovanje dva kandidata, dok poslodavci koji imaju više od 15 radnika mogu da prime 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu