Nedimović: 380 hektara u Topoli pod sistemom za navodnjavanje - iKragujevac


Vesti

Vlada Republike Srbije je izdvojila 100 miliona dolara za projekat postavljanja 29 sistema za navodnjavanje na poljoprivrednim dobrima širom zemlje.

Jedan od tih projekata dodeljen je opštini Topola,odnosno voćarskom području u tri sela: Plaskovac, Blaznava i Vinča u kojima će površina od 380 hektara biti pokrivena savremenim sistemom za navodnjavanje.

To je objavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović koji je posetio proizvođače i otkupljivače voća u ova tri šumadijska sela.

U razgovoru sa poljoprivrednicima Nedimović je najavio i automatizaciju oko 130 raketnih stanica na Bukulji.

Dominantna grana poljoprivrede na području Šumadije je proivodnja,prerada i otkup voća.

Sela koja gravitiraju ka opštini Topola prepoznatljiva su po vinogradarstvu.

Sve više su zastupljeni zasadi kupine, obnovljeni voćnjaci kruške,šljive, trešnje, jabuke.

Kvalitet plodova diktiraju ipak klimatski uslovi,a kako je reka Jasenica nedovoljna za stotine hektara pod voćem, ceo kraj tretira se kao bezvodno područje.

Dovoljno je jedno sušno leto da se rod prepolovi.

Investicija u sistem za navodnjavanje dolazi u pravom trenutku za voćare Rudničkog kraja.

Ceo ovaj šumadijski kraj, koji je na proizvodnju voća oslonjen skoro 100 odsto, pamti nepogode od pretprošle godine i samo 30 minuta grada i nevremena koje je obralo sve voćne kulture.

Oko 130 raketnih stanica na Bukulji biće osnaženo.

U neposrednom razgovoru sa poljoprivrednicima, mahom voćarima tri šumadijska sela govorilo se i o subvencijama za gorivo, ili kupovinu mehanizacije.

Jedna od agrarnih mera države koja privlači dosta pažnje je subvencije za mlade poljoprivrednike kako bi ostali na selu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Nedimović je rekao da je tokom pandemije koronavirusa šteta u poljoprivredi ispod očekivane.

Evidentirana je šteta u plasteničkoj proizvodnji, oštećene su bile male mlekare koje su proizvode dostavljale za hotele i restorane.

Treća grupa su stariji pčelari koji nisu mogli zbog zabrane kretanja da dođu do košnica.

Kako predstoji vreme berbe zajednički imenitelj, ali i problem svih poljoprivrednika je bojazan kako obezbediti sezonske radnike za berbu, s obzirom na epidemiološke preporuke o fizičkom distanciranju.

Za sada, na to pitnje ministar Nedimović odgovara da nema većih problema, jer je, kako navodi Nedimović u Srbiji situacija sa koronavirusom pod kontrolom, a poljoprivrednicima omogućene sve vrste poslova na otvorenom, kao i beračima voća.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu