Konsultativni sastanak o Nacrtu zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je danas u organizaciji Ministarstva za zaštitu životne sredine i mreža Arhus centara u Srbiji u okviru konsultativnog procesa koju Misija OEBS- a sprovodi, održana javna konsultacija Nacrta zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini.

Cilj donošenja ovog zakona je uspostavljanje odgovornijeg odnosa prema ekologiji, a o novinama koje budući Zakon donosi i propisuje, učesnicima rasprave govorila je samostalna savetnica u Ministarstvu zaštite životne sredine za informacije i saradnju sa civilnim društvom Tina Janjatović, predsednica Radne grupe za izradu tog dokumenta koja je podsetila da je prvi ciklus javnih konsultacija održan od aprila do juna i odnosio se na Nacrt zakona o proceni uticaja.

Drugi ciklus javnih konsultacija tiče se Nacrta Zakona odgovornosti prema životnoj sredini i smatram da je ovo je jedan od dobrih načina, pre nego što otpočne zvanična javna rasprava, da sagledamo to šta javnost misli o predlozima, odnosno Nacrtu ovog zakona kako bismo mogli da formulišemo najbolja moguća rešenja, rekla je Tina Janjatović, predsednica Radne grupe.

Prema njenim rečima, Nacrt zakona je konkretna primena principa ”zagađivač pluća” što znači da, ukoliko se nanese šteta prema životnoj sredini, ista nadoknadi troškovima njenog sprečavanja. Ovo je i ključna novina koju donosi Nacrt zakona o odgovornosti za štetu prema životnoj sredini što je i tema javnih rasprava do sada održanih u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu