Kragujevac predstavio privredne potencijale kompanijama iz Francuske - iKragujevac


Vesti

U organizaciji Francusko–srpske privredne komore i Stalne konferencije gradova i opština, u ambasadi Francuske u Beogradu, u prisustvu Nj.E. Žan Luj Falkona, organizovan je radni ručak čiji je cilj uspostavljanje kontakata između francuskih kompanija i gradova i opština u Srbiji i razmatranje potencijala za razvoj saradnje u oblasti ekonomskog razvoja na lokalnom nivou.

Privredne potencijale grada Kragujevca članovima Francusko – srpske privredne komore, koja okuplja više od 120 kompanija, predstavio je Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada.

Francuske firme, članice te komore, koja je nedavno obeležila deset godina rada, u Srbiji zapošljavaju više od 10.000 ljudi, a indirektno, kroz saradnju sa srpskim preduzećima, taj broj je mnogo veći. Među velikim francuskim kompanijama koje posluju u Srbiji su “Mišlen”, “Šnajder elektrik”, “Atos”, “La Farž”, "Trigano" u Kragujevcu, “Kredi agrikol” i “Sosijete ženeral banka”, a budućnost uspešne privredne saradnje, direktorka Komore Sanja Ivanić vidi i u dolasku malih i srednjih preduzeća. Dinamika ekonomskih odnosa Srbije i Francuske u poslednje dve, tri godine značajno raste, a velika šansa je u sektoru novih tehnologija i činjenici da srpska preduzeća, koja posluju u toj oblasti već osvajaju svet, a ne samo Francusku.

Misija Francusko–srpske privredne komore je, kako je rečeno, omogućavanje članovima da postanu deo mreže preduzeća radi razmene informacija, promovisanje Srbije i njenog tržišta u Francuskoj, kao i pružanje direktnih usluga preduzećima koja žele da se informišu, trguju ili započnu svoje poslovanje u Srbiji.

Predstavljajući potencijale Kragujevca, Petrašinović je rekao da postoje velike mogućnosti za saradnju i partnerstvo u oblasti privrede, poljoprivrede, energetike i zaštite životne sredine, a naročito u oblasti IKT sektora, jednom od trenutno najbrže rastućih i izrazio nadu da će se ciljevi i planovi što pre konkretizovati. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu