Edukacija u okviru programa Ambrozija – opasnost po zdravlje - iKragujevac


Vesti

Uokviru implementacije programa javnog zdravlja ”Ambrozija – opasnost po zdravlje” koji pod pokroviteljstvom lokalne samouprave realizuje Institut za javno zdravlje Kragujevac, za predstavnike mesnih zajednica, resornih gradskih uprava, zdravstvenih ustanova, javnih preduzeća i civilnog sektora održano je predavanje. O tome šta je ambrozija, kako izgleda, kako se širi, kada cveta, o merama i najefikasnijim periodima uništavanja, učesnicima radionice govorili su stručnjaci Instituta za javno zdravlje.

Ambrozija je jedna od napoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka koja pripada rodu invazivnih korova, veoma je prilagodljiva i brzo se širi. Cveta od početka jula do kraja oktobra, a najveća koncentracija je u septembru i oktobru, kaže mr med. nauka LJupka Mijailović, dipl. biolog i istakla da od 2006. godine od kada Institut za javno zdravlje radi redovna ispitivanja svih alergenih biljaka i njihovog polena, neznatna je razlika u smanjivanju te da je potrebno njihovo sistemsko uništavanje.

Očekujemo da će primenom ovih i dodatnih mera koncentracija biti smanjena sledećih godina. Do sada su vršena razna ispitivanja i pokušane neke metode uništenja ambrozije ali se pokazalo da ni primena insekata, ni bakterija kao ni nepoželjna hemijska sredstva nisu dali veće rezultate. Najefikasnija metoda je čupanje biljke iz korena ili košenje pre cvetanja. U cilju informisanja i edukacije građana i javnosti organizuju se ovakve i slične radionice kako bi svaki pojedinac mogao da je prepozna i pravovremeno uništi.

U okviru sprovođenja sistemskih mera za suzbijanje i uništavanje ambrozije na gradskoj i prigradskoj teritoriji, saradnja sa sekretarima i predsednicima mesnih zajednica i radno angažovanje lica u koordinaciji stručnjaka Instituta za javno zdravlje i kontinuirana edukacija i informisanje neki su od načina kojim možemo postići neke rezultate, rekao je Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Pored toga, Institut za javno zdravlje izradio je flajer Ambrozija- opasnost po zdravlje! koji će grad početkom sledeće godine štampati u 60 hiljada primeraka i biće dostupan svakom građaninu.

U sladu sa Zakonom o javnom zdravlju i nastojanju lokalne samouprave da prati Ciljeve održivog razvoja Agende 2030, u okviru cilja 3 koji se odnosi na javno zdravlje stanovništva, Grad Kragujevac je iz budžeta izdvojio 4 miliona dinara koji će biti upotrebljeni za konkretne mere i akcije uništavanja ove izuzetno alergogene biljke, koja prouzrokuje velike zdravstvene teškoće osobama osetljivim na polen tog korova. JKP Šumadija sprovodi sistemske mere za suzbijanje i uništavanje ambrozije na više od 120 hektara i imamo preko 40 hektara površine pod ovom korovskom biljkom za koje smo saznali preko saveta mesnih zajednica. Obaveza i zajednice i pojedinca je da se uključi i podrži ovu kampanju čije prave rezultate očekujemo sledeće godine, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu