Devojčica (2) POPILA ASEPSOL UMESTO VODE u vrtiću u Rači: Dete hitno prebačeno u KC Kragujevac - iKragujevac


Vesti

U vrtiću "Naša radost" u Rači kod Kragujevca u utorak se dogodio slučaj trovanja devojčice (2). Dete je popilo sredstvo za dezinfekciju "asepsol" koje se nalazilo u plastičnoj flašici vode. Misleći da je voda u njoj, detetu je vaspitačica dala flašicu da pije. Nedugo posle uzimanja gutljaja, dete je počelo da povraća.

U predškolskoj ustanovi "Naša radost" u Rači vaspitačica je greškom detetu, umesto vode, dala da popije asepsol, dete je na intenzivnoj nezi i nije životno ugroženo.

Neznajući šta se detetu dogodilo, iz vrtića su pozvali majku da dođe po nju. Međutim, u Domu zdravlja u Rači lekaru su bili čudni simptomi, pa je zatražio da dete bude prebačeno u bolnicu u Kragujevcu.

Na pola puta, prema rečima dede, vaspitačica im je javila da je devojčica umesto vode, popila asepsol.

"Kako mi je ćerka ispričala, na tom stolu, u učionici ili nekoj drugoj prostoriji, bila je flašica na kojoj je pisalo 'jana voda'. Vaspitačica, ne znajući šta je u flašici, dete je zatražilo vodu, ona mu je dala vodu i istog trenutka je počelo da povraća", rekao je Tomislav Veljković, deda devojčice.

Majka Jelena Radovanović kaže da je poziv iz vrtića dobila dok je bila na poslu. Vaspitačica joj je rekla da je dete popilo vodu i da je onda počelo da se guši i povraća.

PREKO TELEFONA SAM ČULA DETE KAKO VRIŠTI

- Čula sam u hodniku dete kako vrišti i vaspitačicu koja je bila potresena. Otišla sam odmah u vrtić i videla svoje dete kojem nije dobro. Vaspitačica mi je pokazala tu flašicu koja je bila na stočiću na kome se inače drži voda za malu decu. Ali, nismo znali šta je bilo u njoj. Krenuli smo kući, ali dete je konstantno plakalo i povraćalo neku sluz – priča majka.

Prema rečima majke, vaspitačica je bila veoma prisebna i kada je ustanovila da je u flašici umesto vode "asepsol", odmah je pozvala i rekla šta je ustvari bio uzrok lošeg zdravstvenog stanja deteta.

- Devojčici je curela neka providna sluz i povraćala je više puta. Da nisam znala uzrok, dete bi i dalje bilo u bolnici na otkrivanju simptoma, što je moglo da bude veoma opasno, jer je vreme bilo najbitniji faktor – kaže majka.

POLICIJA VEĆ ZNA KO JE NA STO STAVIO "ASEPSOL"

Međutim, postavlja se pitanje, šta će sredstvo za dezinfekciju podova u flašici koja je imala etiketu vode na sebi? Jelena Radovanović kaže da vaspitačica nije znala šta se nalazi u flašici.

- U policiji sam saznala da već imaju informacije ko je na sto stavio "asepsol" – rekla nam je Jelena Radovanović.

Inače, Rača ima dugogodišnji problem sa vodosnabdevanjem i vrlo često se dešava da se voda koristi iz flaša. "Asepsol" je sredstvo za dezinfekciju i dezodoraciju vazduha u zatvorenim prostorijama, kao i za dezinfekciju površina i klima uređaja.

ODGOVORNI ĆE SNOSITI POSLEDICE

Ljubina Jevtić, direktorka vrtića "Naša radost" iz Rače kaže za Blic Da je pokrenut disciplinski postupak i da su svi nadležni organi upoznati sa slučajem.

- Odgovornost zaposlenih će se utvrditi kroz istragu i oni će snositi određene posledice u skladu sa zakonom – kaže Jevtić.

 

Izvor: Telegraf

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu