Prekobrojnima otpremnina oko 70 evra po godini staža - iKragujevac


Vesti

Poslednje četiri radnje i magacin kragujevačkog Trgovinskog preduzeća „Srbija“, kao što je vlasnik, belgijski Delez i najavio, juče su zatvorene i firma je, nakon višedecenijskog postojanja, prestala sa radom. TP „Srbija“ će zvanično biti ugašena u ponedeljak, 16. decembra, kada će preostala 102 radnika dobiti radne knjižice i pijaviti se na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Prekobrojnim „Srbijinim“ trgovcima poslodavac, kompanija Delez od juče na žiro-račune uplaćuju otpremnine, koje u proseku iznose od 60 do 70 evra po godini radnog staža. U Delezu tvrde da se otpremnine radnicima TP „Srbija“ isplaćuju u skladu sa domaćim radnim zakonodavstvom, ali u Sindikatu kažu da to nije tačno i da je poslodavac prekršio Kolektivni ugovor koji je sa poslovodstvom potpisan još 2003. godine. Tim ugovorom, kažu u Sindikatu, predviđeno je i da otpremnine iznose 200 evra po godini radnog staža.

- Predstavnici Deleza tvrde da taj Kolektivni ugovor više ne važi. Mi, međutim, imamo dokaze da on još uvek važi, pa ćemo u ponedeljak podneti tužbu protiv Deleza i TP „Srbija“, zbog nepoštovanja Kolektivnog ugovora, čime su najozbiljnije povređena prava i interesi radnika, kaže za naš list predsednik Sindikata u TP „Srbija“ Dragan Marković. On napominje da će sada već bivši radnici „Srbije“ početkom naredne sedmice, najverovatnije, nadležnima podneti krivičnu prijavu i zbog sumnjive privatizacije tog nekada najvećeg trgovinskog preduzeća u centralnoj Srbiji. Podsetimo, TP „Srbija“ 2007. je na aukciji prodata za 7,5 miliona evra, kupila ju je izvesna beogradska pravnica Ana Petković. Ona je, međutim, ubrzo ustupila ugovor Miroslavu Miškoviću, pa je preduzeće postalo deo Maksi lanca koji je lane prodat belgijskom Delezu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu