Proslava svetiteljke Bibije u naselju Palilule - iKragujevac


Vesti

Pravoslavni Romi danas slave zaštitnicu svoje dece, isceliteljku Bibiju, koju zovu i Bibijaku ili tetka Bibija. U kragujevačkom naselju Palilula pored krsta, u ulici Srtenjskog ustava, meštani ovog dela grada obeležili su svoju slavu. Rezanju slavskog kolača prethodilo je paljenje sveća i izgovaranje molitve za zdravlje.

Praznik se slavi četiri nedelje pre Velikog petka.

Ono što nas drži u zajedništvu je i proslavljanje ovog praznika koji se obeležava decenijama unazad, rekao je Zoran Pavlović koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi. Taj praznik slavili su i naši pradedovi, a mi se trudimo da nastavimo tradiciju. Važno je da se okupimo i da uznosimo molitvu za zdravlje dece.

Bibiju smatramo zaštitinicom dece zato što je u vremenima kada je harala kolera, svojim prisustvom i molitvom spasila život najmlađih koji su bolovali od te teške bolesti, objasnio je Pavlović. Iako je prošlo mnogo vremena taj događaj nije zaboravljen i trudićemo se da to ostavimo našoj deci u amanet.

U ime grada Kragujevca svim pripadnicima romske zajednice današnji praznik čestitao je prof.dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje. Grad Kragujevac je na različite načine pomagao i pomaže ovakve manifestacije i romsku zajednicu uopšte. U protekloj godini grad Kragujevac je preko programa i projekata od javnog značaja, a odobreno je sedam projekata, na različite načine učestvovao u poboljšanju položaja Roma.

Ove godine naravno nastavljamo sa tom praksom i imaćemo nove programe i projekte. Takođe smo aplicirali kod Stalne konferencije gradova i opština za dva programa i projekta koji se tiču unapređenja položaja Roma, a trenutno pripremamo i jedan projekat švajcarske vlade, kazao je Manojlović.

Inače, tetka Bibija koja je bila zaštitnica dece, važi za čudotvorno biće koje spasava Rome od teških bolesti, zbog čega je posle smrti proglašena za svetiteljku.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu