Afrička avantura ''ZASTAVE 101'' (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Prof. dr Milan Rakočević je u svojoj mladosti bio veliki automobilista. Više je voleo da bude suvozač nego vozač u reli sportu. Bio je stalni suvozač asa jugoslovenskog auto-moto sporta Bate Nađa. 

Te 1975. odlučio je da Crvenoj Zastavi predloži maestralan poduhvat: Ekspediciju Kragujevac – Kilimandžaro koju je osmislio dok je pešačio pustinjama Afrike, a u tehničkoj pripremi mu je pomogao Branimir Perić – Džo, naš šampion reli sporta.

Kada je Zastava prihvatila izazov, pravi posao je bio naći sponzore. Međutim poziv su odmah prihvatili ''Modriča'', ''Tigar'', fabrika konzervirane hrane iz Sombora i mnoge druge male fabrike. 

Dragan Drakulić, tadašnji direktor komercijale Crvene Zastave uvideo je da je predlog o ekspediciji idealna prilika za promociju najboljeg modela jugoslovneske auto-industrije, ali i šansa da se "stojadin" isproba u eksploataciji pod neuobičajenim klimatskim uslovima.

Ekspediciju je podržao i tadašnji direktor Zavoda Crvena Zastava, Prvoslav Raković.

Polazak

Nakon prigodne svečanosti, ekspedicija je 14. februara 1975. krenula na put dužine preko 11.000 kilometara, koji je vodio kroz bespuća Nubijske pustinje, savana, kamenjara, trnovitih predela i močvara.

Učesnici
Automobili:

- 5 novih, crvenih "zastava 101", 4 sa ukrasnim nalepnicama, bez zadnjih sedišta i jedna u punom fabričkom sjaju – sa nadimkom "salonac", kako su ga članovi ekspedicije nazvali.

U motorima se nalazilo ulje Optima Modriča, a gume je obezbedio Tigar iz Pirota.

Posade:

- Branimir Perić Džo - vođa ekspedicije
- Ginka Milinković – pomoćnik organizatora
- Milan Rakočevic – organizator ekspedicije
- Slobodan Nikolić i Miodrag Barlov – automehanicari iz Zastave
- Joža Vlahović – novinar "Vjesnika" iz Zagreba
- Bratislav Grbić – kamerman
- Branko Baletić – reditelj
- Dušan Sekulić – novinar "Ilustrovane politike"
- Mioljub Jelesijević – fotoreporter
- Bogdan Šekler – pisac knjige o ekspediciji Kragujevac-Kilimandžaro ("Džambo Afriko"), zvanični lekar ekspedicije, novinar "Večernjih novosti" i "Borbe"

Maršruta
Učesnike ekspedicije put je vodio kroz nekoliko zemalja Evrope i Afrike: Grčku, Egipat, Sudan, Keniju, Ugandu i Tanzaniju.

O automobilima

"Zastave 101" koje su krenule na ekspediciju bile su potpuno nove, sa linije za francusko tržište što znači da su višestruko proverene pre silaska sa same proizvodne trake.

Sedišta su bila specijalno tapacirana u kombinaciji vinil–štof na sedalnom delu kako bi se umanjile nelagodnosti vrelih sedišta na visokim, pustinjskim temperaturama. Primenjeni su eksperimentalni delovi kao što su uljni pred-filter vazduha i utege prednjeg trapa – poznate pod nazivom "sanke".

Vešti automehaničari Zastave, Nikolić i Barlov, tokom cele ekspedicije vodili su računa o dobrom stanju "stojadina" uz krajnji zaključak da je "zastava 101" zaista, za svoje vreme, bio izdržljiv i pouzdan automobil. 

 

Izvor: B92

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu