Izgradnja novog zatvora u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Ministarstvo pravde nastaviće da radi na izgradnji kazneno-popravnih kapaciteta, smanjenju povrata zatvorenika, pripremi zavoda za uvođenje doživotnog zatvora i povećanju kapaciteta za korišćenje elektronskih nanogvica.

Kako je rekla ministarka pravde Nela Kuburović na skupu povodom završetka projekta "Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji", u toku godine biće unapređen sistem elektronskog nadzora za izvršenje kazne kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom, kao i za izvršenje mere kućnog pritvora sa elektronskim nadzorom, modernizacijom opreme. Povećaće se i broj poverenika za izvršenje alternativnih sankcija.

Navela je i da će se, izgradnjom novog zatvora u Kragujevcu, za smeštaj 400 osoba, Srbija približiti potpunom rasterećenju zatvorskih kapaciteta. Stopa prenaseljenosti zavoda već je pala sa 156 zatvorenika na 100 slobodnih mesta u 2011. godini na 108 osuđenika na 100 slobodnih mesta u 2016.

Tokom tvining-projekta, za koji je EU izdvojila 950.000, a Srbija 50.000 evra, eksperti iz Austrije i Nemačke u proteklih 20 meseci organizovali su radionice i obuku za zaposlene u zatvorima. Ministar pravde Austrije Jozef Mozer rekao je da su osuđenici tokom sprovođenja projekta stekli zanimanja koja nisu imali, što je ključno za smanjenje povrata.

RAZMENA

Dogovoreno je i formiranje radne grupe koja će razmatrati mogućnost da državljani Srbije osuđeni u Austriji, kao i državljani Austrije osuđeni u Srbiji, služe zatvorske kazne u svojim domovinama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu