KRAGUJEVAC: Štrajk radnika Vodovoda zbog radnog sata od 57 dinara - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Radnici komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u Kragujevcu od jutros štrajkuju tražeći da im se uveća radni čas koji je daleko ispod minimalne zarade .

Na skupu koji je počeo od sedam jutros, zaposleni su izneli dva zahteva, oba u vezi sa povećanjem plata. Do ispunjenja ne žele da odustanu od protesta, a prete i radikalizacijom štrajka.

Predstavnici sindikata traže da se njihova trenutna cena rada od 57 dinara po času, uskladi sa onom na koja je zakonom regulisana na republičkom nivou, a to je 143 dinara po času.

"Problem je nastao kada je 2014. godine donet zakon o umanjenju osnovice. Od novembra 2014. naše plate se uopšte nisu menjale", kaže predstavnik štrajkača KP "Vodovod i kanalizacija" Olivera Marković za TV Prva.

Prema njenim rečima, oni su uputili poslodavcu i osnivaču Gradu Kragujevcu pismeno primedbe. Do sada od njih nisu dobili nikakav odgovor.

"Tražimo da zaposleni dobiju deset odsto veću platu, kao i da se uskladi cena rada sa onom na republičkom nivou. Minimalna cena rada je sada 143, a od Nove godine biće 155 dinara", zaključuje Marković.

Osnivač je povodom situacije u ovom komunalnom preduzeću poslao pismo Ministarstvu finasija. Međutim, do sada nisu dobili nikakav odgovor od Minstarstva finasija.

Radnici ne isključuju radikalizacija prostesta. Kažu, da će istrajati u ovom štrajku. Nastaviće da se svakog dana okupljaju ispred svoje firme, uz minimum procesa rada.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu