Komunalna policija ne mari za bezbednost građana! - iKragujevac


Vesti

Odgovorno vlasništvo psa, podrazumeva da pas mora da bude čipovan, da se jednom godišnje vakciniše protiv besnila, i da se drži na način koji ne ugrožava komšiluk i ostale građane. Zadnjih par godina vlasnici pasa u Kragujevcu sve više drže opasne pse prema kojima se odnose neodgovorno. Opasni psi su oni koji su uzgajani za čuvanje imovine ili kao telesni čuvari, psi uzgajani za borbe ili koji su nađeni u borbi i oni koji su bez povoda napadali ljude ili druge pse i naneli im povrede i takvi psi moraju da nose uvek korpu. O tome koliko su pojedini vlasnici bahati i koliko ne mari komunalna policija, govori slučaj koji se dogodio na jezeru u Šumaricama, a prenosi nam naš čitalac koji je želeo da ostane anoniman.

"Odlazak u šetnju sa suprugom kraj Šumarickog jezera u nedelju mi je u izvesnom smislu preseo, a reći ću vam i zašto. Sedeli smo na platformi za spasioce i uzivali posmatrajuci vodu, tik uz nas se na pesku igrao dečačić ne stariji od dve i po godine u prisustvu dede i babe. Stotinak metara dalje, prema brani naišla je mala grupa tinejdzerki, njih pet i vodile su psa rase zlatni Retriver, prisle su vodi, a meni je privuklo pažnju to što je pas ušao u vodu i legao, u tom nailaze dva momka i jedna devojčica vodeći na povodnicima tri ogromna psa rase Rotvajler. U jednom momentu najveći Rotvajler opazivsi Retrivera u vodi, otrgnuo se iz ruke mladića koji je po mojoj proceni, u kilaži bio lakši od svog ljubimca i munjevitom brzinom stigao do vode, uhvatio Retrivera za vrat i počeo da ga davi. Nastala je vriska devojčica koje su u strahu da i one ne budu napadnute ustuknule pet-šest metara i pustile Retrivera na milost i nemilost zveri. Vlasnik Rotvajlera je brzo stigao do svog psa ali je muke imao  dok ga je odvojio od nesrećnog psića. Šta je dalje bilo nije ni bitno ali se ja pitam, šta je sa zakonom koji postoji i u kome piše da  svaki vlasnik psa koji je agresivan mora da ima korpu na njušci, sta bi se desilo da je ta zver napala ono malo dete koje se igralo u pesku? Verovatno se prvo ceka da se desi nesto pa onda pocinje da se sprovodi zakon.  Sprovodjenje tog zakona je u nadleznosti  komunalne policije koju mozete da vidite samo kada pisu kaznu nekom muceniku koji je izneo gajbu jabuka na ulicu da proda ne bi li  se prehranio, a gde stvarno treba da ih ima, e tu ih nema.
Svrha ovog mog pisanja vama je apel da i vi kao medij ucestvujete u dizanju svesti kod naroda kako bismo svi mi kao gradjani postali odgovorniji za svoje postupke "

Pored neodgovornog ponašanja vlasnika psa, veliku odgovornost za ovaj događaj snosi i komunalna policija koja uopšte nije bila na jezeru uprkos velikom broju ljudi, i koja uopšte ne kažnjava  vlasnike pasa koji ne nose korpu , koja je zakonom propisana. Građani su zabrinuti zbog bahatog ponašanja pojedinih vlasnika opasnih pasa i ne znaju dokle će to da traje. Ovaj događaj  treba svima da posluži za primer da se ne bi desila neka veća tragedija.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu