Četrdeset godina od otvaranja sportske hale "Jezero" - iKragujevac


Vesti

Ove godine navršava se četrdeset jubilarnih godina od otvaranja sportske hale „Jezero“.

Daleke 1978. godine, 20. oktobra u prisustvu više od 5 hiljada Kragujevčana presečena je crvena vrpca i puštena u rad velelepna sportska dvorana koja je izgrađena sredstvima samodoprinosa građana.

Tokom četri decenije, hala Jezero primila je nebrojeno hiljada posetilaca sportskih, muzičkih, političkih manifestacija.

Posle 40 godina formiran je organizacioni odbor, koji će obeležiti godinu jubileja prigodnim programima i sportskim aktivnostima.

U znak sećanja na legendarnu utakmicu Radnički – Jugoplastika, koja je odigrana povodom otvaranja, očekuje se dolazak veterana Jugoplastike iz Splita u Kragujevac.

Samodoprinos Kragujevčana za izgradnju Hale izdvajan je od 1975. godine.

Objekat površine 10 hiljada 500 metara kvadratnih, kapaciteta od oko 5 hiljada mesta projektovao je arhitekta Veroljub Atanasijević.

Svečanost prilikom otvaranja, u to vreme, za Kragujevac kolosalne hale, pratio je program najvišeg društvenog i umetničkog ranga.

Uz intoniranje himne „Hej Sloveni“ državnu zastavu na jarbol podigao je Kragujevčanin Miloš Srejović evropski prvak u troskoku.

Program je vodio legendarni glumac LJuba Tadić a svečanost su uveličali hor Garde vojske Jugoslavije, hor opere Narodnog pozorišta i Sedmorica mladih.

O ovom velikom događaju pisao je kragujevački nedeljnik Svetlost ali i Politika, Sport i ostali štampani mediji nekadašnje Jugoslavije.

Za sve posetioce, 1978. godine, priređen je sportski spektakl.

Košarkašku utakmicu odigrali su kragujevački Radnički i splitska Jugoplastika.

Pet hiljada Kragujevčana stpljivo je čekalo goste, više od tri sata.

Splićani su kasnili zbog gužve u avio saobraćaju, odnosno da bi stigli do Kragujevca, morali su najpre do Pulskog aerodroma, pa letom do Surčina.

Ni gostima ni domaćinima, u vreme mirne i srećne Jugoslavije, nije bilo teško iščekivanje.

Hala Jezero je Kragujevac spojila sa gradovima nekadašnje SFRJ, ali i sveta.

Starije generacije svesne značaja, koji je od tada dobila i Šumadija, žele da očuvaju uspomenu na građevninu pod čijim su se krovom delili aplauzi za sportske, kulturno umetničke i drušvene manifestacije.

U sportskom centru „Mladost“ intenzivno se pripremaju za obeležavanje ovog jubijeja.

Grad Kragujevac podržao je inicijativu za obeležavanje ovog jubileja koje će biti organizovano oktobra ove godine.

U okviru obeležavanja jubilarnih 40 godina od otvaranja hale „Jezero“ planirano je i postavljanje spomen ploče legendi jugoslovenske košarke Radivoju Koraću Žućku koja će ovim povodom biti postavljena u hali „Jezero“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu