STRADAO I KRAGUJEVČANIN (29): Šest godina od tragedije u Kontrastu - iKragujevac


Vesti

Ispred spomen-obeležja kod diskoteke “Kontrast”, 1. aprila u 13 časova, biće obeleženo šest godina od tragedije u kojoj su nastradali Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde. Porodice i prijatelji će u znak sećanja upaliti sveće i položiti cveće na spomen-obeležje u ulici Sentandrejski put.

Zbog tragedije u "Kontrastu" prvooptuženi Ganić je osuđen na pet godina zatvora, Stanišić i Papuga na po devet, a Ratković na sedam godina zatvora.

Branku Miladinoviću, ocu novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava tragičnog požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast" 2012. godine, nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Novom Sadu, dosuđeno je pravo na naknadu materijalne štete.

Tom sudskom odlukom, četvorica osuđenih za požar u diskoteci, Alojz Ganić, vlasnik objekta i dvojica zakupaca Slaviša Stanišić i Dejan Ratković, električar Miroslav Papuga, kao i Republika Srbija i Grad Novi Sad, obavezni su da porodici Miladinović solidarno nadoknade materijalnu štettu.

Ne želeći da otkrije o kojoj je sumi reč, s obzirom na to da je reč o nepravosnažnoj presudi i da je uložio žalbu, Miladinović veli da je višestruko manja od one koja se nalaze na originalnim računima koje je prikazao sudu.

- Nije nam toliko stalo do para, nego do pravde - kategoričan je Miladinović.

- Mada mi nisu priznali veliki deo materijalnih troškova, najvažnije je da je u ovom postupku, što se navodi i u obrazloženju presude, utvrđeno da za tragediju u "Kontrastu" ima i krivice predstavnika državnih organa uprave i lokalne samouprave.

- U tom objektu nisu bili ispunjeni tehnički uslovi za performanse uz upotrebu pirotehničkih sredstava niti su preduzete sve Zakonom propisane obavezne mere za zaštitu od požara - navodi se u obrazloženju presude, i dodaje da su nadležni savesno obavljali službene dužnosti, nikada ne bi došlo do užasne tragedije 1. aprila 2012. godine.

Odmah posle ovog požara, službenici novosadskog odeljenja Sektora za vanredne situacije uradili su kontrolu svih kafića u gradu, ali je to bilo kasno za nastradale i njihove porodice.

Zbog tragedije u "Kontrastu" prvooptuženi Ganić je osuđen na pet godina zatvora, Stanišić i Papuga na po devet, a Ratković na sedam godina zatvora. Postupci koji su se vodili protiv građevinskog inspektora, načelnice Turističke inspekcije i troje protivpožaraca zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju "Kontrast", završeni su oslobađajućim presudama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu