U KC Kragujevac mesecima se čeka red za skener - iKragujevac


Vesti

Dijagnostički skeneri u Kliničkom centru Kragujevca rade gotovo bez prestanka i netačna je informacija da su ovi aparati u kvaru i da će još barem mesec dana biti na popravci, koja je uplašila mnoge pacijente od Kosovske Mitrovice do Aranđelovca koji se upućuju na preglede i lečenje u ovu ustanovu.

Mnogo veći problem su duge liste čekanja, zbog kojih skeneri rade u tri smene, pa je neophodno da u ovaj Klinički centar što pre stigne novi uređaj!

Na trenutnoj listi čekanja za skener koji se koristi za dijagnostiku nakon hemioterapija i radioterapija pacijenata obolelih od malignih bolesti, nalazi se više hiljadu ljudi. Ako se zna da uređaj uz maksimalan rad može da opsluži 90 do 120 pacijenata mesečno, jasno je da se mesecima čeka na zakazane preglede.

- Dijagnostički skeneri kojim raspolažemo stari su 11 i 19 godina, a s obzirom na to da rade gotovo bez prestanka, kvarovi nisu neobična pojava - kaže profesor dr Predrag Sazdanović, direktor KC "Kragujevac". - Prvom skeneru, koji se koristi za dijagnostiku bolesti centralnog nervnog sistema i u neurohirurgiji, nedavno smo zamenili cev i ponovo je pušten u rad. I drugi je posle popravke vraćen, pa su od početka decembra oba skenera u funkciji.

Duge liste čekanja, po rečima našeg sagovornika, nisu neobična pojava jer kragujevački Klinički centar pokriva teritoriju od oko dva milina korisnika.

- Osim 1.110 pacijenata koji leže u našim bolnicama, ove skenere koriste i pacijenti od Kosovske Mitrovice do Aranđelovca, koji se upućuju na ambulantne preglede skenerom - kaže dr Sazdanović. - Skener radi u tri smene i ne može da postigne da sve pacijente opsluži bez listi čekanja koju nam prema prioritetima dostavlja RFZO.

Kako dr Sazdanović kaže, Ministarstvo zdravlja je do sada imalo razumevanja za zahteve Kliničkog centra Srbije i siguran je da će i sada reagovati.

- Nabavka novog skenera je u toku. U proceduri je oko pola godine i nadamo se da će uskoro u naš centar stići novi uređaj - kaže naš sagovornik.

KVAROVI

- Skener marke "tošiba" koji se koristi na radiologiji, već četiri puta je bio u kvaru - kaže dr Sazdanović. - Poslednja popravka je bila zamena rendgenske cevi, koja je pre tog kvara napravila 650.000 pregleda, a vek ove cevi je 350.000 snimaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu