ZA SILOVATELJE I UBICE DECE: Prikupljeno 93.000 potpisa za doživotnu kaznu zatvora - iKragujevac


Vesti

Protekle sedmice, širom Srbije prikupljani su potpisi za izmenu Krivičnog zakonika, to jest uvođenje kazne doživotnog zatvora za silovatelje i ubice dece. U Fondaciji “Tijana Jurić” kažu da su do sada prikupili 93.000 potpisa, a očekuju da taj broj bude veći – kada prebroje prikupljene potpise iz gradova širom Srbije.

Potpisi za uvođenje doživotne kazne zatvora su se prikupljali u više od 40 gradova, a da bi predlog izmene zakona ušao u parlament potrebno je najmanje 30.000 potpisa

Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić” i otac ubijene Tijane, kaže da formulari sa potpisima podrške doživotnoj kazni zatvora još pristižu.

“Do sada smo dobili 93.000 potpisa, to je okviran broj. Narednih dana će još pristizati potpisi i očekujemo da taj broj bude mnogo veći”, rekao je za RTS Igor Jurić.

Ističe da je izuzetno zadovoljan akcijom prikupljanja potpisa za izmenu Krivičnog zakonika.

“Ovo je za nas velika pobeda. Zahvaljujem se građanima od Subotice do Vranja koji su bili deo naše priče i siguran sam da ovo neće biti zadnja priča”, rekao je Jurić.

Kada se prikupe svi potpisi, pokretači ove inicijative odneće ih u parlament.

“Očekujemo podršku parlamenta, podršku svih stranaka. Ovo nije politička priča, ovo je priča nas roditelja i nadamo se da ćemo imati razumevanje naše vlade”, rekao je Jurić.

U inicijativi se zahteva da se doživotna kazna zatvora uvede za najteže oblike teških krivičnih dela kakva su – ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene. Takođe, traži se da Narodna skupština usvoji i predlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.

Prikupljanje potpisa za izmenu Krivičnog zakonika
Prikupljanje potpisa za izmenu Krivičnog zakonika
Akcija Fondacije “Tijana Jurić” motivisala je značajan broj volontera u svakom gradu, kao i roditelje koji su na tragičan način izgubili decu.

“Na ovaj način građani su izneli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna”, saopšteno je iz Fondacije.

Kako je navedeno, potpisi bili još brojniji da loše vremenske prilike u prethodnih sedam dana nisu sprečile veliki broj građana da izađu na štandove.

“Zahvalan sam svakom volonteru koji je bio deo naše inicijative. Pokazali su jednu veliku odlučnost i požrtvovanost koju mi znamo da cenimo i poštujemo. S druge strane, roditelji nastradale dece koji su takođe volontirali, pokazali su svoju neverovatnu snagu time što posle svega što im se desilo, žele da se bore za drugu decu u ovoj državi. To je ta odgovornost o kojoj neprestano govorimo”, poručio je Jurić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu