NIKOLIĆ: Sporazum - signal da "Fijat" ostaje u Srbiji - iKragujevac


Vesti

Potpisivanje sporazuma između poslovodstva i predstavnika Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji Fijat je signal da taj proizvođač automobila ostaje u Srbiji i u narednim godinama i garancija je da će radnici te fabrike i dalje imati siguran posao, izjavila je danas glavna i odgovorna urednica "Magazina Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić

Ovo je signal da Fijat ostaje u Srbiji, s obzirom na to da ugovor države sa Fijatom ističe sledeće godine. Ovaj ugovor je potpisan na tri godine i time je najavljen dalji rad Fijata. Za radnike je značajno potpisivanje ugovora jer garantuje posao, rad i opstanak fabrike u Kragujevcu, koja je uz sve mane i prednosti, značajna za Srbiju", naglasila je Nikolić.

Ona objašnjava, da je kojim slučajem štrak potrajao i da se nije uključila vlada, ušlo bi se u period kolektivnog godišnjeg odmora u Fijatu, i to bi, kaže, dodatno zakomplikovalo stanje u kragujevačkoj fabrici, ali i državi.

"Jako je bila važna medijacija od strane premijerke Ane Brnabić koja je uspela da obe pregovaračke strane, uz kompromise i sa jedne i sa druge strane, u veoma važnom momentu, dovede za pregovarački sto", ističe Nikolić i dodaje da ni jedna ni druga strana nisu apsolutno dobili sve ali da je najvažnije, smatra, što je ugovor potpisan na period od tri godine.

Kaže da se u vrlo složenim uslovima došlo do kompromisa i objašnjava da su veće plate cilj svima, pa i radnicima Fijata u Srbiji, koji porede svoja sa znatno većim primanjima kolega u inostranstvu.

Kaže da Srbija nema BDP kao Poljska ili Italija, te da su plate radnika u Fijatu ovim ugovorom, koliko je bilo moguće, usklađene sa visinom prosečnih plata u zemlji.

Današnji dogovor koji je potpisan u vladi, obezbediće nastavak proizvodnje modela fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između Fijata i sindikata, ocenjeno je nakon potpisivanja sporazuma sindikata i poslovodstva kragujevačke fabrike.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković i generalna direktorka kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija Silvija Verneti, a Ministar privrede Goran Knežević je svojim parafom potvrdio sporazum.

Potpisivanju su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević. Između ostalog, tokom razgovora je dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije projektovanom od strane Narodne banke Srbije za naredne tri godine.

Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto. Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2,2 odsto od avgusta(kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom).

Dogovorena je isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine, a postignut je i dogovor da se naknada za noćni prevoz duplira.Isto tako, dogovoreno je osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine. U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora.

Radnici Fijata su bili u štrajku od 27. juna do 18. jula.

Izvor:Tanjug.rs 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu