VOZAČI OPREZ: Žedan vozač je mnogo opasniji od pijanog! - iKragujevac


Vesti

Kako izgleda kada i ne okusite kap alkohola, a pijani ste. Ovaj opasni fenomen javlja se kod vozača koji po vrućini kreću na duže putovanje i ne unose dovoljno vode, pa organizam dehidrira.

Blaga dehidratacija stvara jednaka je pijanstvu koje stvara 0,8 promila alkohola u krvi.

Engleska studija je kako piše Alo pokazala da vozači u takvom stanju počinju da prave greške jer im je koncentracija oslabljena, imaju loše pamćenje , pogoršava im se raspoloženje, ne mogu da zakoče na vreme...

Hiljade ljudi tokom leta kreće na putovanje, dehidratacija je neminovna ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti.

Postoji podatak da se ujutru registruje stanje koje je isto kao kada čovek ima jedan promil alkohola u krvi, što je posledica lučenja takozvanih medijatora na krajevima simpatičkog nervnog sistema, ali i hormonskog statusa. Taj mehanizam predstavlja odbranu organizma od impulsa koje šalje centralni nervni sistem, koji "tera" telo da shvati da mu je potreban odmor.

Što se tiče dehidratacije, u mozgu postoji centar za žeđ koji je vrlo aktivan kod mladih ljudi, a li ne i kod starijih. Oni nemaju osećaj žeđi i treba im napomenuti da piju vodu.

Tokom dugih vožnji mora da se pravi pauza, da se protegnu noge, popije voda i kafa. Na taj način vozači će pokriti dehidriranost i neće dovesti u opasnost sebe i saputnika.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu