Prijem za učenike iz Piteštija - iKragujevac


Vesti

U okviru tradicionalne razmene učenika gradova pobratima Piteštija i Kragujevca, u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave, Stefan Nikezić pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi, organizovao prijem za učenike iz ovog rumunskog grada.

Učenici iz Piteštija sutra putuju na sedam dana na Zlatibor.

Dobrodošlicu i prijatan boravak učenicima iz Rumunije poželeo je Nikezić, pomoćnik gradonačelnika i govoreći im o višedecenijskom prijateljstvu i saradnji naša dva grada, istakao je da je saradnja najpre otpočela razmenom učenika a kasnije se proširila i na saradnju srednjih škola, univerziteta i pozorišta.

Saradnja Kragujevca i Piteštija počela je 1971. godine potpisivanjem Povelje o bratimljenju i tokom svih tih godina razmena učenika se nije prekidala. Nadam se da ćete i vi kao i mnoge generacije pre vas poneti lepe uspomene koje će vas ponovo dovesti u Kragujevac, rekao je Nikezić.

U okviru letnje razmene ove godine u Kragujevac je došlo 23 učenika iz Piteštija sa profesorkom i predstavnicom grada Mirelom Čobanu koja je, zahvaljujući se na prijatnom dočeku, prenela pozdrave gradonačelnika Piteštija. Ona je rekla da je saradnja gradova Piteštija i Kragujevca ostvarena u mnogim oblastima – ekonomiji i kulturi, ali saradnja na obrazovnom planu je možda i najznačajnija jer svake godine, najbolji učenici kao nagradu za svoj uspeh dobijaju ovo putovanje, zbog čega smo posebno ponosni – istakla je Mirela Čobanu, predstavnica Grada Piteštija.

Na prijemu, govoreći o svojim impresijama, jedna od učenica je rekla da je zahvaljujući svom radu i posvećenosti tokom školovanja danas u Kragujevcu i da je Grad Pitešti, ne samo njoj i njenoj generaciji već svim generacijama pre, omogućio da upozna grad sa kojim se održavaju i neguju prijateljski odnosi skoro pola veka. Sve to, složili su se i ostali učenici, provocira još veću radoznalost i s nestrpljenjem čekaju da upoznaju grad, običaje, kulturu, tradiciju i vide kako se zabavljaju njihovi vršnjaci u Srbiji.

Inače, u Pitešti su jutros otputovali kragujevački učenici koji će provesti sedam dana na Crnom moru.

 

izvor: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu