RADNICI FIJATA NE ODUSTAJU: Ovo je borba za budućnost naše dece! - iKragujevac


Vesti

Proizvodni radnici kompanije FIAT Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu započeli su jutros sedmi dan generalnog štrajka na svojim radnim mestima, pored montažnih traka za proizvodnju modela 500L, koje i dalje stoje.

Zbog potpune obustave rada do sada je proizvedeno 2.640 automobila manje nego što je planirano, a obustavljena je i proizvodnja kod većine kooperanata u Industrijskoj zoni “Grošnica”, koji matičnu fabriku snabdevaju delovima.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da radnici “pružaju ruku poslodavcu” i da žele hitan početak pregovora o njihovim zahtevima, ali da “druga strana uporno ćuti”.

“Mi smo svesni ozbiljnosti situacije u kojoj se svi nalazimo i naša ruka je pružena poslodavcu za postizanje dogovora, ali nam je nejasno zbog čega se rukovodstvo fabrike oglušuje o naše apele za početak pregovora”, kazao je Marković.

On je ponovio da će radnici istrajati u protestu sve dok poslodavac ne ispuni njihove zahteve, odnosno ne otpočne pregovore sa predstavnicima Štrajkačkog odbora.

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od prošog utorka od kada traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu