BES PRIRODE: Superoluja preti Kragujevcu?! - iKragujevac


Vesti

Žestokim olujama poput one koja je pogodila Vojvodinu kraj još nije ni blizu i već za vikend udariće na južne i centralne delove zemlje, upozoravaju meteorolozi.

Meteorolog Nedeljko Todorović upozorava da nas tek čekaju velike oluje i jako nevreme, te da je ovo uobičajeno variranje vremenskih prilika za ovo doba godine. Todorović naglašava da ne treba dizati paniku, već sprovesti preventivu, odnosno informisati se na vreme, skloniti se sa oluje i ne stajati ispod drveta!

 Superoluje su karakteristične za ovaj deo godine, pogotovu na početku leta, nisu nikakav fenomen, ni kod nas ni u Evropi. Isto je bilo i pre 100 godina, ali se zbog današnje umreženosti više priča o njima - objašnjava Đurić i dodaje da je na njihov efekat ima uticaj i intervencija ljudske ruke u prirodi i neodržavanje drvoreda, koje bi možda i jača košava srušila.

- Najveća opasnost je u centralnoj i južnoj Srbiji. Uslovi za nevreme stvoriće se pogotovu tokom ovog vikenda. U planinskim predelima stvara se drugi efekat: vazduh se sam od sebe uzdiže i dolazi do kondenzacije i u letnjem delu godine do grmljavinskih oluja - objašnjava Đurić.

Superoluja preti i Kragujevcu. Trenutno je na snazi žuto upozorenje za oluje i grmljavinu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu