NEMA IZMENA: U Crnu Goru sa ličnom kartom - iKragujevac


Vesti

Nema nikakvih izmena režima u prelasku granice između Srbije i susedne države. U crnogorskom MUP kažu da se ništa nije menjalo i da niko nije vraćen

Nema promena u režimu prelaska granice između Srbije i Crne Gore. Građani Srbije i dalje će moći da u ovu susednu državu putuju kao i do sada - sa ličnom kartom, pasošem, ili nekom drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.

Ovo je u petak sopšteno iz MUP Crne Gore, a povodom informacija koje su se pojavile da će državljani Srbije ubuduće moći da uđu u Crnu Goru samo sa pasošem.

- Nema promena u režimu prelaska državne granice za državljane Srbije iz ove države u Crnu Goru. Kao i do sada, državljani Srbije mogu prelaziti državnu granicu sa Crnom Gorom sa važećom ličnom kartom ili pasošem - istakli su iz crnogorskog ministarstva unutrašnjih poslova. - Konkretno, kao i do sada, državljani Srbije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana sa važećom putnom ispravom odnosno pasošem bez vize. Državljani ove države mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.

Kada je reč o putovanju maloletnih lica koja su državljani Srbije - ulazak u Crnu Goru se, takođe, nije menjao.

- To podrazumeva da, ukoliko dete putuje u pratnji oba roditelja, kao dokaz o identitetu prihvatiće se i drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi identitet (izvod iz matične knjige rođenih, đačka knjižica, zdravstvena knjižica), a ukoliko putuje sa jednim roditeljem, osim navedenog potrebna je i saglasnost drugog roditelja. Ako dete putuje sa trećim licem (klubom, grupom...) potrebna je saglasnost oba roditelja - objašnjavaju iz MUP Crne Gore.

U zvaničnom saopštenju, takođe navode da nije tačna informacija da je veći broj državljana Srbije vraćen sa granice sa Crnom Gorom:

- Naime, za prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo ukupno 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice.


Dezinformacija

I u MUP Srbije kažu da je vest o tome da građani Srbije u Crnu Goru mogu ući samo sa pasošem potpuna dezinformacija.

- MUP nije obavešten ni o kakvim promenama u režimu prelaska granice od strane crnogorskog ministarstva unutrašnjih poslova, a i kolege iz Crne Gore su navele da je reč o potpunoj dezinformaciji - kažu u MUP.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu