KRAGUJEVAC DOBIJA NOVI ZATVOR: Biće mesta za još 400 ljudi - iKragujevac


Vesti

U zatvorima na teritoriji cele Srbije trenutno boravi 10.600 zatvorenika, a realni kapaciteti su 9576 lica.

Zbog toga se rade dva nova zatvora, u Pančevu kapaciteta 450 lica, i jedan u Kragujevcu za 400 lica uz renoviranje postojećih paviljona.
“Renoviraju su paviljoni u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Vaspitno popravnom domu u Kruševcu, Kazneno popravnom zavodu u Valjevu i drugim zatvorima. Za godinu dana očekuje se da će se doći na nivo od 10.500 smeštajnih kapaciteta”, rekao je u izjavi za Glas zapadne Srbije direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Srbije dr Milan Stevović.

On je istakao da mnogo moćnije zemlje u Evropi imaju veći problem sa prenatrpanošću u zatvorima.
Prema Stevovićevim rečima u Italiji je trenuto u zatvorima 74.000 zatvorenika, a njihovi smeštajni kapaciteti su 38.000, a slična situacija kao kod nas je u Austriji. Stevović je naglasio da Srbija prati zemlje EU kao i da je nedavno u poseti bio predstavnik SPT, koji nisu imali prigovor na prebukiranost kapaciteta u prekršajima.
“Jedino u policijskom zadržavanju imamo malih problema, ali će to MUP rešiti na adekvatan način. Očekujemo da se potpiše sporazum sa Ministarstvom pravde gde će lica koja se budu zadržavala u policijskom zadržavanju od 48 sati, u jednom dobrom delu Srbije biti smeštena kod nas, naravno obezbeđenje će biti policijsko”, rekao je Stevović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu